1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruplan romahdus hyydytti YIT:n loma-asuntomyynnin Imatralla – Holiday Club Saimaa lisää pökköä pesään

Holiday Club Saimaa on pystynyt korvaamaan venäläistä kysyntää kotimaisella.

talous
Imatran kylpylä-hotellin kerrostalohuoneistoja.
Yle

Ruplan romahdus näkyy myös loma-asuntokaupassa Imatran paraatipaikoilla Saimaan rannalla Ukonniemessä. Rakennusyhtiö YIT on saanut juuri valmiiksi Imatra Spa Chalets2 -kerrostalon Imatran kylpylän viereen.

Puolet talon asunnoista myytiin jo etukäteen. Syksyn jälkeen kauppa ei ole kuitenkaan enää käynyt.

– Markkinatilanne on tällä hetkellä haastava. Venäjän ruplan kurssin romahduksen myötä venäläiset asiakkaat on kaikonneet, YIT:n aluejohtaja Risto Pennanen sanoo.

Tilanteen muutosta kuvaa se, että noin puoli vuotta sitten valmistunut samanlainen talo Imatra Spa Chalets1 meni hyvin kaupaksi.

Myös vuoraaminen takkuaa

Asuntonsa uudessa talossa voi antaa kylpylän vuokrattavaksi, kun itse ei sitä käytä. Kovin hyville vuokratuloille ei tällä hetkellä kuitenkaan pääse. Tähänkin syynä on venäläiskato.

– Tällä hetkellä varausaste vuoden alusta on ollut 20 prosenttia. Odotamme, että se nousee 50 prosenttiin, kun suhdanne paranee, Imatran kylpylän varatoimitusjohtaja Harri Hirvelä sanoo.

YIT on pistänyt toistaiseksi kolmannen Imatra Spa Chalets -talon rakentamisen jäihin markkinatilanteen vuoksi.

Holiday Club Saimaa porskuttaa

Tilanne näyttää toisenlaiselta vähän matkan päässä Holiday Club Saimaan kylylähotellilla Lappeenrannan Rauhassa, joka on myös luonnonkauniilla pailalla Saimaan rannalla. Yhtiö on jatkamassa loma-asuntojen ja viikko-osakkeiden rakentamista. Huoneistoja on valmistumassa tänä vuonna 60 kappaletta.

– Uusia tehdään sen takia, että aikaisemmat huoneistot on myyty niin hyvin loppuun ja näistä uusistakin on etukäteen jo aika moni löytänyt uuden omistajan, Holiday Club Saimaan hotellijohtaja Jussi Valtola sanoo.

Myös täällä venäläisasiakkaiden määrä on vähentynyt. Holiday Club on kuitenkin pystynyt korvaamaan venäläistä kysyntää kotimaisella.

– Olemme pystyneet markkinoinnilla ottamaan uutta markkinaosuutta kotimaasta ja käytännössä pitämään käyttöasteet samoina kuin ennen. Itse asiassa alkava helmikuu näyttää paremmalta kuin vuosi sitten, hotellinjohtaja Jussi Valtola sanoo.

Lue seuraavaksi