1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin taideyliopistoa odottaa massiivinen paluumuutto – kiinteistön omistaja ei kerro remontin hintaa

Rovaniemellä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan paluumuutto yliopiston pääkampukselle on suunniteltu tapahtuvan ensi kesänä. Taiteiden tiedekunta on ollut remontissa jo reilut kolme vuotta sisäilmaongelman vuoksi. Kiinteistön omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n mukaan vastuukysymys sisäilmaongelmasta on edelleen selvityksen alla.

Kotimaan uutiset

Rovaniemellä sijaitsevan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan evakkoelämä on tulossa tiensä päähän. Suunnitelmien mukaan tiedekunta palaa syksyllä takaisin yliopiston pääkampukselle Rantavitikalle. Tällä hetkellä taideopiskelijat tekevät opintojaan pääosin kahdella kampuksella: Pöykkölässä ja rautatieaseman läheisyydessä Rotkon kampuksella.

Taiteiden tiedekunnan remontti on tarkoitus saada päätökseen kuluvan kevään aikana. Edessä häämöttää massiivinen paluumuutto takaisin pääkampukselle. Kesän ajalle on tilattu jopa 400 kuorma-autokuljetusta, jotka kuljettavat materiaalit Pöykkölän ja Rotkon kampuksilta pääyliopistolle.

F-siivessä musiikkiluokat ovat olleet käytössä jo syksystä 2013 saakka. Myös medialaboratoriot on jo korjattu, mutta tiloja ei vielä ole otettu käyttöön, koska lopullisia tutkimuksia tilojen kunnosta ei vielä ole tehty.

Kiinteistöjen omistajan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n mukaan lopulliset tutkimukset tilojen kunnosta tehdään ensi kesänä.

Taideyliopisto jakautui kahtia kuin Saksa

Lapin yliopiston taideopiskelijat ovat olleet väistötiloissa Pöykkölässä ja Rotkolla jo reilut kolme vuotta. Taideopiskelijoiden ainejärjestön TAO ry:n puheenjohtaja Matilda Taipale vertaa evakkoelämistä Itä- ja Länsi-Saksaan: vertauksessa Pöykkölä kuvastaa Itä-Saksaa ja Rotkon kampus Länsi-Saksaa.

Opiskelijoiden tasolta lähtenyt vertaus johtuu siitä, että Pöykkölän kampuksella ei esimerkiksi ole omaa kirjastoa. Taidekirjasto sijaitsee Rotkolla.

Taipaleen mukaan taideopiskelijat odottavat muuttoa pääkampukselle, sillä tällä hetkellä esimerkiksi sivuaineopintojen ja kielten opiskelu on välimatkojen ja aikatauluongelmien vuoksi voinut olla haastavaa.

Pöykkölän kampusta kritisoidaan toimimattomaksi

Matilda Taipaleen mukaan osa opiskelijoista on sitä mieltä, että Pöykkölän toimipisteen sisäilmassa olisi toivomisen varaa.

– Toisaalta pienet tilat ja paljon opiskelijoita siellä, happi tuntuu loppuvan. Osalla ollut päänsärkyä tai muuta, mikä osaltaan varmasti vaikuttaa, että F-siipeen ollaan niin mielellään palaamassa.

Rehtori Mauri Ylä-Kotola ei ole kuullut, että Pöykkölän ilmasta olisi valitettu. Ylä-Kotolan mukaan Pöykkölän tilat tutkittiin, ennen kuin väistötilat otettiin käyttöön.

Rehtori kuitenkin myöntää, ettei rakennus vastaa taideteollisen alan tarpeita.

– Raskasta opiskelijoille ja henkilökunnalle on ollut se, että Pöykkölän kampusta ei alun perin ole suunniteltu taideteolliseen opetukseen.

Remontin kokonaissummaa ei kerrota julkisuuteen

Lapin yliopiston toimitilat Rantavitikalla omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Yliopisto on tiloissa vuokralla. Suomen Yliopistokiinteistöt ei kerro F-siiven remontin kustannussummia julkisuuteen.

Remontista huolimatta rehtori Ylä-Kotola ei usko, että vuokranantaja Suomen Yliopistokiinteistöt olisi nostamassa tilojen vuokraa.

– Meillä on Suomen yliopistokiinteistöjen kanssa siitä yhteisymmärrys, että lähivuosina tällaista vuokrankorotustarvetta ei ole. Tämähän on vuokralaisesta riippumaton remontti.

Yliopisto ei ole maksanut vuokraa F-siivestä sen jälkeen kun se aikanaan meni remonttiin.

F-talon rakennutti aikanaan Senaatti-kiinteistöt 2004–2005. Tila otettiin käyttöön vuonna 2006. Nykyisin Suomen Yliopistokiinteistöt Oy omistaa kiinteistön ja yliopisto on tiloissa vuokralla.

Lapin yliopisto ei ole maksanut vuokraa F-siivestä Suomen Yliopistokiinteistölle sen jälkeen, kun F-siipi meni remonttiin kolme vuotta sitten. Ylä-Kotolan mukaan vuokranmaksu jatkuu jälleen ensi syksynä.

Rehtori: "Tuloksissa remontti ei näy"

Rehtori Mauri Ylä-Kotolan mukaan on selvää, että remontti ja väistötiloissa työskentely on kuormittanut sekä henkilökuntaa että opiskelijoita. Väistötiloihin siirtyminen on aiheuttanut myös sen, ettei monitieteisyyden tavoite yliopistossa ole toteutunut. Opiskelijat eivät ole voineet yhdistää opintojaan kätevästi yli tiedekuntarajojen.

Rehtorin visioissa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta olisi varteenotettava kilpailija toisen suomalaisen taideyliopiston, Aalto-yliopiston kanssa.

Rehtori näkee Lapin yliopiston vahvuutena sen, että taiteita on yhdistetty ympäristötutkimukseen ja kriittiseen yhteiskuntatieteeseen.

– Tulosten valossa Lapin yliopiston taideteollinen ala on menestynyt hyvin. Opiskelijat ovat valmistuneet erinomaisesti ja saavuttaneet 55 opintopisteen tavoitetta, joka on asetettu hyvän opiskelutavoitteen kriteeriksi.

– Voisi tietysti ajatella, että tulokset olisivat vielä paremmat jos tilat olisivat koko ajan olleet kunnossa.

Kuka vastaa rakennuksen ongelmista?

Taiteiden tiedekunnan sisäilmaongelma on moniongelmainen ja juontaa juurensa ilmeisesti jo rakennusvaiheeseen. F-siipeä on tutkittu ensimmäisten sisäilmaongelmahavaintojen jälkeen laajasti. Selvityksessä on ollut muun muassa, onko lattiamatto asennettu märän betonilattian päälle ja katalysoinut kemiallisen reaktion aiheuttaen sisäilmaongelman.

Suomen Yliopistokiinteistöjen mukaan vastuukysymys on edelleen selvityksessä.

Lue seuraavaksi