Peräpohjolan markkinoita ei järjestetä ensi kesänä

Torniossa halutaan tänä vuonna keskittyä Peräpohjolan markkinoiden kehittämiseen ja rahoituksen varmistamiseen. Toiveissa on aikahyppy 1900-luvulle.

Peräpohjola
Peräpohjolan markkinoiden työryhmää
Janne Hallikainen / Yle

Perinteisiä Peräpohjolan markkinoita ei järjestetä ensi kesänä Torniossa. Sen sijaan Torniossa keskitytään tapahtuman uudistamiseen ja sen rahoituksen varmistamiseen.

Markkinoita järjestävä työryhmä on jo pidemmän aikaa kypsytellyt ajatusta siirtymisestä ajallisesti eteenpäin, 1900-luvun alun vaiheisiin. Tuolloin merkittäviä historiallisia käännekohtia Torniolle olivat muun muassa venäläisten santarmien tulo, rautatie, henkilöauto ja suurlakko.

Lisäksi 1. maailmansodan keskellä maailmankauppa keskittyi muutamaksi vuodeksi Tornioon. Torniosta ja Haaparannasta tuli elintärkeä reitti, jonka kautta kuljetettiin myös sotatarvikkeita, haavoittuneita ja pakolaisia.

Viime vuosina käsityöläismarkkina- ja elämystapahtuma on sijoittunut 1800-luvun alkuun, ja alunperin 1700-luvulle. Tapahtumaan on osallistunut vuosittain aikakauden asuissaan yhteensä noin 100 myyjää ja roolihenkilöä.

Kävijöitä 16 vuoden aikana on ollut noin 5000 vuosittain.