Suomen valtionlainan korko painui miinukselle – "Tämä on poikkeuksellista"

Suomen viiden vuoden valtionlainan korko painui tänään miinukselle. Negatiivinen korko johtuu EKP:n parin viikon takaisesta elvytyksestä.

talous
Euron symboli Euroopan keskuspankin  pääkonttorin edustalla Frankfurtissa.
Euron symboli Euroopan keskuspankin pääkonttorin edustalla Frankfurtissa.Boris Roessler / EPA

Suomen viiden vuoden valtionlainan korko painui tänään miinukselle. Vuonna 2020 erääntyvän lainan keskikorko oli hivenen negatiivisen puolella, - 0,017 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittavat maksoivat Suomen valtioille enemmän kuin valtion täytyy maksaa takaisin sijoittajille.

– Tämä kertoo siitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) on painanut korot niin matalalle, että myös Suomen korko on painunut negatiiviseksi. Tämä kertoo myös siitä, että Suomi kuuluu edelleen lainakulujensa puolesta euroalueen kärkijoukkoon. Eli Suomen heikko taloustilanne ei ole vielä vahvasti näkynyt Suomen valtiolainan korossa, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

"Poikkeuksellinen tilanne"

Vaikka kevyesti pakkasen puolelle painunut korko ei olekaan yksin Suomen ansiota, on kyseessä silti harvinainen tilanne.

– Kyllähän tämä on poikkeuksellista, ilman muuta. Sanoisin, että tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun viiden vuoden valtiolainan korko on miinuksella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi olisi kaikista paras, vaan että koko korkotilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja Suomi nyt ehti myymään lainoja ensimmäisenä, von Gerich sanoo.

Mataliin korkoihin on euroalueella ehditty jo totutella. Pian selviää, ovatko negatiiviset korot tulleet jäädäkseen.

– Näköpiirissä ei ole pitkään aikaan suurempaa korkojen nousua. On mielenkiintoista nähdä, mihin asti nämä negatiiviset korot ylettyvät. Euro-alueella ei ole vielä nähty 10 vuoden valtionlainojen negatiivisia korkoja, von Gerich sanoo.

Valtiokonttori myi vuonna 2020 erääntyvää lainaa miljardilla eurolla. Lainalle maksettava kuponkikorko on 0,375 prosenttia.

Klo 17.37 korjattu jutun viimeiseen lauseeseen oikea kuponkikorko.