1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jussi Niinistö amerikkalaishävittäjien harjoittelusta Suomen ilmatilassa: Viro on pieni maa

Lehtitietojen mukaan ilmavoimat puoltaa alustavasti yhteisharjoitusta amerikkalaisten kanssa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ei usko, että amerikkalaishävittäjien tulossa Suomen ilmatilaan olisi mitään ongelmallista.

Yhdysvaltain laivaston Hornet lentotukialuksen kiitoradalla lähdössä Irakiin 15. elokuuta 2014. Kuva: Mazen Mahdi / EPA

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) pitää luontevana, että amerikkalaishävittäjät harjoittelisivat myös Suomen ilmatilassa, jos ilmavoimat osallistuu Viron lentoharjoitukseen.

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain hävittäjät harjoittelisivat ehkä maalis-huhtikuussa Porin edustalla sekä Jyväskylän ja Kuopion ympäristössä, jos valtiojohto myöntää ilmavoimille luvan osallistua harjoitukseen Viron Ämarissa.

– Viro on verraten pieni maa. Sen ilmatila ei riitä kovin kummoiseen harjoitteluun. Meillä on alueita, joissa voidaan tehokkaammin harjoitella erilaista hävittäjätaktiikkaa, Niinistö sanoi Yle Uutisille.

– Kenttähenkilökunta ja ilmavalvonta saisivat samalla harjoitusta, joka jää saamatta jos se tapahtuu jonkin muun maan ilmatilassa, hän jatkoi.

Niinistö sanoo, että vastaavia harjoituksia on ollut aiemminkin. Hän ei usko, että amerikkalaishävittäjien tulossa Suomen ilmatilaan olisi mitään ongelmallista.

– Mutta eiköhän joku mielensäpahoittaja osaa siitäkin vetää herneen nenäänsä, Niinistö tölväisee.