1. yle.fi
  2. Uutiset

Runeberg-palkinto Skiftesvikin Valkoinen Toyota vei vaimoni -teokselle

Tämänvuotinen Runeberg-kirjallisuuspalkinto on myönnetty pitkän linjan oululaiskirjailijalle Joni Skiftesvikille. Skiftesvik sai tunnustuksen omaelämäkerrallisesta romaanistaan Valkoinen Toyota vei vaimoni. Palkinto jaettiin Runebergin päivänä kansallisrunoilijan kotikaupungissa Porvoossa.

kulttuuri
Kirjallisuuden Runeberg-palkinnon voittaja  Joni Skiftesvik 5. helmikuuta 2015.
Tämänvuotinen Runeberg-kirjallisuuspalkinto on myönnetty pitkän linjan oululaiskirjailijalle Joni Skiftesvikille.

Palkintoraati, kulttuuritoimittaja Elisabeth Nordgren ja kirjailijat Irja Sinivaara ja Jouko Sirola, kiitti Joni Skiftesvikiä erityisesti hänen kertojantaidoistaan. Raadin mielestä Skiftesvikin lause on tarkka ja merkitystä täynnä, hänen kielensä väreilee omintakeisella tavalla, dialogit ovat lyhyiksi pelkistettyjä, mutta jännitteisiä.

Valkoinen Toyota vei vaimoni -teos on omaelämäkerrallinen ja keskeiseen osaan nousevat Skiftesvikin perhettä kohdanneet vastoinkäymiset: kirjailijan ja hänen vaimonsa sairaudet sekä lapsen kuolema. Palkintoraadin mukaan tarina vetoaa tunteisiin, mutta vielä tärkeämpää on se, että sisältö jatkaa elämäänsä lukijan mielessä ja kasvaa päivä päivältä. Mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta, arvioi raati.

Runeberg-palkintoehdokkaita oli kaikkiaan kahdeksan. Loppusuoralla ehdokkaista erottuivat Skiftesvikin lisäksi Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, Helena Sinervon Avaruusruusuja ja Merete Mazzarellan Sielun pimeä puoli.

Runeberg-palkinto on jaettu vuodesta 1987 lähtien. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

– Lukijat ovat vuoroin nauraneet katketakseen ja vuoroin itkeneet lukiessaan kirjaa. He ovat löytäneet kirjasta asioita, jotka ovat tuttuja heidän omasta elämästään, Skiftesvik sanoo.

Hän kertoo arvostavansa palkintoa korkealle, sillä palkintoa tavoittelee aina 250 muutakin kirjaa.

– Jokainen päivä menee hukkaan, jos en kirjoita, Skiftesvik sanoo.

Lue seuraavaksi