Kristillinen lukio haluaa valtakunnallisen toimiluvan

Kaarinassa toimiva erityislukio haluaisi perustaa etäpisteen ensimmäiseksi Satakunnan Laviaan, jossa suljetaan oma lukio syksyllä. Suomen kristillisen yhteiskoulun hakemus toimiluvan laajentamisesta on rehtorin mukaan tällä hetkellä käsittelyvaiheessa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Suomen kristillisen yhteiskoulu haluaa laajentaa lukio-opetuslupansa valtakunnalliseksi. Tällä hetkellä lupa on Kaarinassa toimivalle erityislukiolle, jossa opiskelee noin 65 nuorta.

Kaarinan koulu on sisäoppilaitos, jossa opiskelee yhteensä 150 lasta ja nuorta alakoulusta lukioon. Näistä kuutisenkymmentä asuu koulun asuntolassa.

Toimipiste Laviaan?

Yhteiskoulun rehtori Marle Himberg kertoo, että lukio suunnittelee avaavansa etäpisteen Satakuntaan Lavian entiseen kuntakeskukseen.

Lavian kunta liitettiin valtioneuvoston pakkopäätöksellä Poriin vuodenvaihteessa. Porin vaatimuksesta Lavia päätti ennen joulua, että sen lukio suljetaan syksyllä 2015.

– Voisimme ottaa viitisentoista opiskelijaa, jotka ovat motivoituneet opiskeluun. Opetus olisi monimuotoista, ja käyttäisimme muun muassa verkko-opetusta. Lisäksi opiskelijoilla olisi joka jaksossa viikon periodi Kaarinassa, jossa voidaan järjestää osa kursseista, Himberg sanoo.

Toive toiminnan laajentamisesta on tullut Laviasta. Tämä oli iloinen yllätys.

Rehtori Marle Himberg

Adventistitaustainen koulu

Jos lukiotoimiluvan laajennus myönnetään, valtio antaa yksityislukiolle tukea opiskelijoista eli opiskelu olisi nuorille ilmaista. Toiveena on aloittaa opetus jo ensi syksynä.

– Toive toiminnan laajentamisesta on tullut Laviasta. Tämä oli iloinen yllätys. Kontakti on todennäköisesti saatu Porin kristillisen koulun kautta, Himberg sanoo.

Kristillinen yhteiskoulu on adventistitaustainen, mutta opiskelijoista enemmistö on rehtori Marle Himbergin mukaan evankelis-luterilaisia.

Opiskelijoiden taustoja tai vakaumusta ei kysytä, mutta opetus on "kristillisen arvomaailman mukaista". Koulussa on Himbergin mukaan ollut myös ateisteja ja muslimeja.

Opetuksemme perusta on kristillisessä arvomaailmassa.

Rehtori Marle Himberg

Toimilupa harkinnassa

Himberg kertoo, että opetus järjestetään valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan. Tarjolla on kuitenkin enemmän uskonnon kursseja kuin muissa kouluissa.

Esimerkiksi joidenkin uskonnollisten piirien karsastamasta evoluutiosta kerrotaan Himbergin mukaan biologian tunneilla tieteellisen käsityksen mukainen versio. Muilla oppitunneilla kerrotaan kuitenkin myös muista, uskonnollisista näkemyksistä.

– Opetuksemme perusta on kristillisessä arvomaailmassa. Kristilliset koulut ovat viime vuosina tiivistäneet yhteistyötään, Himberg sanoo.

Himbergin mukaan heidän hakemukseensa valtakunnallisesta toimiluvasta on suhtauduttu ministeriössä yleisellä tasolla ymmärtävästi. Lukiotoimiluvat ovat kuitenkin tällä hetkellä uudelleenharkinnassa, mikä vaikeuttaa hakemuksen kohtalon ennakointia.