1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Diktatuuri syvenee Nicaraguassa – kanavahanke toi kovat keinot käyttöön

Nicaragua on entistä selkämmin luisunut diktatuuriin. Muutama vuosi sitten Suomi katkaisi vuosikymmenien mittaiset kehitysyhteistyösuhteet maahan muun muassa vaalivilpin takia. Sen jälkeen hallinnon otteet ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Entinen vasemmistosissi, presidentti Daniel Ortega hallitsee Nicaraguaa käytännössä kaksin vaimonsa kanssa, eikä vapaisiin vaaleihin usko kukaan.

Ulkomaat
Daniel Ortega Nicaragua
Yle

Sananvapauden juhlapäivä on ollut Nicaraguassa perinteisesti se päivä, jolloin repaleinen oppositio marssii pääkaupunki Managuan kaduilla. Tällä kertaa päätapahtuman oli määrä olla teeman mukaan nimetyssä puistossa. Mielenosoittajia ei kuitenkaan koskaan päästetty paikalle; puistoon uskaltautuneet harvat rohkelikot heitettiin jo aamuvarhain putkaan ja portit pidettiin säpissä. Sen sijaan paikalle tuotiin tilausbusseilla valtaa pitävän FSLN:n eli sandinistipuolueen nuoria liehuttamaan lippuja presidentin kunniaksi.

Sandinistipuolueen nuoriso on saanut t-paidat lahjaksi puolueelta.
Sandinistipuolueen nuoriso on saanut t-paidat lahjaksi puolueelta.Yle/Sanna Cortés

Nicaraguassa toimivien kansalaisjärjestöaktiivien mukaan tapaus on nykyhallinnolle tyypillinen; maan kadunvarsia koristavat valtavat taulut, joissa ylistetään Ortegan suurtekoja isänmaan hyväksi, mielenosoituksiin lähdössä olevat bussit pysäytetään jo lähtökyliin, kriittisiä paikallisradioita uhkaillaan toimilupien menettämisellä ja hallinnon työntekijät passitetaan säännöllisin väliajoin liikenneympyröihin liehuttamaan valtapuolueen lippuja. Nyt diktatuurin keinovalikoima on jalostunut taannoisestapaikallisvaalien vilpistärajoittamattomiin valtakausiinja viime aikoina suoranaiseen väkivaltaan.

Ortegan ja hänen puolisonsa kuvia on kaikkialla Nicaraguassa. Tässä kehutaan San Juan del Surin hyvää, Danielin kanssa hoidettua hallintotapaa.
Ortegan ja hänen puolisonsa kuvia on kaikkialla Nicaraguassa. Yle/Laura Honkimäki

Vasemmistosissi Daniel Ortega nousi ensimmäisen kerran valtaan 1979 sandinistien kukistettua oikeistolaisen Somozan diktatuurin. Ortega johti aluksi ryhmää, joka huolehti maan jälleenrakentamisesta. Lopulta hänet valittiin äänivyöryllä presidentiksi maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa 1984. Valta jäi kuitenkin lyhytikäiseksi; amerikkalaisten tukema contrasota ja kauppasaarto rasittivat taloutta ja sotimaan kyllästynyt kansa valitsi rauhansopimuksen jälkeen presidentiksi oikeistolaisen Violeta Chamorron.

Hugo Chavez on vahvasti läsnä Managuassa. Illalla liikenneympyrä on komeasti valaistu.
Hugo Chavez on vahvasti läsnä Managuassa. Illalla liikenneympyrä on komeasti valaistu.Yle

Pitkä oppositiotaival päättyi lopulta hämäriin poliittisiin lehmänkauppoihin vuonna 2006. Tuolloin Ortega sääti liberaalien kanssa lain, jolla pääsee presidentin pestiin jo 35 prosentin kannatuksella vaalien ensimmäisellä kierroksella. Hän vahvisti asemiaan myös häivyttämällä vasemmistolaista puheenpartta ja liittoutumalla vahvasti katolisen kirkon kanssa muun muassa säätämällä abortit laittomiksi. Ortega ei aio enää luopua vallasta.

Kanava toi kansan kaduille

Tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Ortega solmi omin päin kiinalaisyrityksen kanssa sadan vuoden sopimuksen maan halki kulkevan kanavan rakentamisesta ja liikennöinnistä. Yksityisessä omistuksessa olevan kanavan tieltä pakkosiirretään jopa 10 000 perhettä, viljelijät ja kalastajat menettävät elinkeinonsa, alkuperäiskansat maansa. Keski-Amerikan suurimman järven ja Karibian rannan arvokkaat kosteikot halkova kanava olisi ympäristöjärjestöjen mukaan ekokatastrofi.

Kanavan pelätään tuhoavan muun muassa Nicaragua-järven ekosysteemin.
Kanavan pelätään tuhoavan muun muassa Nicaragua-järven ekosysteemin.Yle/Sanna Cortés

Hallitus puolestaan on ilmoittanut kanavan poistavan köyhyyden, juuri muuta se ei sitten kerrokaan. Haastatteluja ei anneta ja protesteista kertovia ulkomaisia toimittajia on häiritty, uhkailtu ja jopa karkotettu.

Politiikan tutkija Elvira Cuadra on sitä mieltä, että ihmisiltä puuttuu perustietoa kanavasuunnitelmista.
Politiikan tutkija Elvira Cuadra on sitä mieltä, että ihmisiltä puuttuu perustietoa kanavasuunnitelmista.Yle

Ortegan hallinnon aikana mielenosoituksia on ollut ennenkin, mutta nyt kokoluokka on toinen. Kanavan vastustaminen on noussut suoranaiseksi kansanliikkeeksi, joka on yritetty tukahduttaa väkivalloin. Voimakkaimmin väkivalta leimahti jouluna, jolloin kanavatyömaa käynnistettiin juhlallisin menoin. Mielenosoituksissa loukkaantui yli 20 ihmistä, yli 30 pidätettiin. Kanavaa vastustavien aktivistien ja opposition mukaan poliisi ja armeija suojelevat nyt kansalaisten sijaan yksityistä kiinalaista rahaa ja kanavainsinöörejä.

Nicaragualainen, riippumatonta politiikan tutkimuslaitosta johtava sosiologi Elvira Cuadra on ihmisoikeustilanteesta todella huolissaan.

– Kanavasta puuttuu tietoa ja hallituksen toimista läpinäkyvyyttä. Kun kansalaiset eivät saa julkista tietoa kanavasta, he eivät myöskään voi puolustaa omia oikeuksiaan. Avoimen keskustelun puuttuminen ja tiedon panttaaminen ovat johtaneet protesteihin, joista ei ole pitänyt sen paremmin hallitus kuin kiinalaisyrityskään. Siitä on seurannut konflikteja, kun hallituksen vastaus protesteihin on ollut poliisivoimien käyttöönotto.

Maita on pakkolunastettu pilkkahintaan, jos viljelijät eivät ole suostuneet myymään.

– Kanavayrityksen edustajat ovat marssineet ihmisten koteihin omin lupineen mielivaltaiseen tyyliin, sotilaiden ja poliisien saattelemana. Se rikkoo maanviljelijöiden ja alkuperäiskansojen oikeutta omaisuuteen.

Daniel Ortega myy isänmaan, julistaa graffiti Ometepen saarella.
Daniel Ortega myy isänmaan, julistaa graffiti Ometepen saarella.Yle/Sanna Cortés

"Vaalit on voitettu etukäteen"

Ortegan joukkojen pelottelutaktiikka on toiminut. Monet aktivistit ovat laittaneet suunsa suppuun, eivätkä esimerkiksi uskalla antaa haastatteluja omalla nimellään. Paikallisissa kansalaisjärjestöissä toimivat puhuvat ulkomaalaiselle toimittajalle kieli keskellä suuta siitä, miten toimintavapaus on kaventunut ja presidentti unohtanut vasemmistolaisen vallankumouksen ihanteensa. Ääneen ei kuitenkaan voi purnata, sillä työskentely köyhimpien ihmisten hyväksi edellyttää lojaalisuutta sandinisteille.

Prensa muistuttaa päivittäin kauanko "epäperustuslaillisen presidentin" edellisestä lehdistötilaisuudesta on kulunut.
Prensa muistuttaa päivittäin kauanko "peustuslain vastaisen presidentin" edellisestä lehdistötilaisuudesta on kulunut.Yle

– Sandinon perintö oli se, että kaikille pitää luoda tasa-arvoiset edellytykset elämään, toimeentuloon ja työhön. Siitä ei ole mitään jäljellä nykyisessä sandinistipuolueessa. Köyhimpiä autetaan, jos he osallistuvat puolueen toimintaan ja osoittavat kannattavansa Ortegaa. Olen tehnyt järjestötyötä kymmeniä vuosia ja selvästi rajat sananvapaudelle on nyt piirretty uudestaan. On rakennettu kouluja ja parannettu teitäOrtegan kaverin Hugo Chavezin öljyrahoilla, mutta vapaus on mennyttä, kertoo nimettömänä pysyvä järjestöaktiivi.

– Ortega sai vaaleissa 38 prosentin kannatuksen. Jos Nicaragua on demokratia, niin missä se loput 62 prosenttia näkyy? Ei missään, hän jatkaa.

Yleisestä pelon ilmapiiristä huolimatta sekä oikeisto-opposition pää-äänenkannattaja Prensa että sandinistipuolueesta irtautunut uudistusliike MRS kritisoivat vielä hallitusta isoon ääneen. Sen paremmin painokoneen pauhu kuin nyrkin puiminenkaan eivät Ortegan jakkaraa toistaiseksi heiluta.

Kirjailija Sergio Ramirez jätti sandinistit jo 90-luvulla ja oli perustamassa liikkeen uudistumista vaativaa MRS-puoluetta.
Kirjailija Sergio Ramirez jätti sandinistit jo 90-luvulla ja oli perustamassa liikkeen uudistumista vaativaa MRS-puoluetta.

Poliittiset ryhmät ovat tehneet yhdessä vetoomuksen vaalilakien uudistamiseksi, korruption kitkemiseksi ja vapaan kampanjoinnin turvaamiseksi ensi vuoden presidentinvaaleissa. Ainakaan Ortegan entinen taistelutoveri ja varapresidentti, kirjailija Sergio Ramirez ei usko pätkääkään rehellisten vaalien mahdollisuuteen Nicaraguassa.

– Ensi vuoden vaaleissa ei muutu yhtään mikään. Ortega jatkaa ja vaaleista tulee täydellinen farssi. Ei ole ensimmäistäkään oppositiopuoluetta, joka voisi haastaa hänet tosissaan. Vaalikoneistoa kontrolloi Ortegan perhe ja hänen valitsemansa hallinto. Sellaista vaalilipuketta ei olekaan, joka vaikuttaisi johonkin jotain.

Ortega hallitsee niin kauan kuin haluaa yhdessä vaimonsa kanssa, jonka hän on nimittänyt hallintoministeriksi, arvelee Ramirez pessimistisesti.

– FSLN ei ole ollut puolueena olemassa enää aikoihin. Se on poliittinen rakenne, joka palvelee ainoastaan herra Ortegan ja rouva Murillon pariskuntaa.