1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomioja Ämarin lentoharjoituksesta: Suomi voi olla mukana, jos harjoituksesta on hyötyä

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan mahdollinen lentoharjoitus ei lähennä Suomea Viron ilmapuolustukseen, eikä kyseessä ole Naton alueen puolustamisen harjoittelu.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuva: Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo Ylelle, että Suomi tekee lähiviikkoina ratkaisun osallistumisesta Viron Ämarissä järjestettävään, Yhdysvaltain johtamaan lentoharjoitukseen.

– Sitä me nyt käymme lävitse. Meillä on toki intressi jatkaa amerikkalaistan kanssa samankaltaista harjoittelutoimintaa, jota meillä on ollut vuosittain pohjoisessa, jossa myös Ruotsi ja Norja ovat olleet mukana. Kun heillä on tällainen lento-osasto, (joka harjoittelee) Suomen, Ruotsin tai kansainvälisessä ilmatilassa, niin voidaan katsoa että jos meille on tällaisesta harjoittelusta hyötyä, niin voimme olla siinä mukana.

Tuomioja kuitenkin korostaa, että harjoitus ei lähennä Suomea Viron ilmapuolustukseen, eikä kyseessä ole Naton alueen puolustamisen harjoittelu.

– Sillä ei ole sinänsä mitään tekemistä Viron, Ämarin tai artikla vitosen kanssa, hän tarkentaa.

Naton 5. artikla määrittelee jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta puolustusliiton jäsentä.

Lisää aiheesta keskiviikon A-studiossa kello 21:05