Huvittelemaan on pitkä matka – onneksi netti tuo viihteen vanhukselle suoraan palvelukeskukseen

Jokirannan palvelukeskus sijaitsee kaukana kaupungin hurituksista Oulun Yli-Iissä, noin viidenkymmenen kilometrin päässä Oulusta. Humputtelemaan on pitkä matka, mutta onneksi netti tuo kulttuurin ja huvit lähemmäs.

kulttuuri
Jokirannan palvelukeskuksessa asukkaat, omaiset ja hoitajat katsoivat Oopperan teetansseja, mutta monen asukkaan jalat eivät tanssiaskelia kantaneet.
Jokirannan palvelukeskuksessa asukkaat, omaiset ja hoitajat katsoivat Oopperan teetansseja, mutta monen asukkaan jalat eivät tanssiaskelia kantaneet.Anna Leppävuori / Yle

Parikymmentä vanhusta kerääntyi keskiviikkona yli-iiläiseen Jokirannan palvelukeskukseen katsomaan valkokangasta. Valkokankaalla näkyi, kun Kimmo Leppälän tanssiorkesteri tanssitti eläkeikäisiä satojen kilometrien päässä Helsingin oopperatalolla Oopperan teetansseissa. Ensin pätki, mutta soitto tietotekniselle tuelle sai esityksen lopulta näkymään.

– Kyllä minä tykkäsin oikein. Oli ihana, toteaa palvelukeskuksessa asuva Alli Jakku.

Jakku kertoo tanssineensa mielellään, kun jalat vielä kantoivat. Lempikappaleita – valsseja – ei tosin tällä kertaa sisältynyt.

Laina Kukkola sen sijaan ei nauttinut esityksestä. Hän ei ole koskaan välittänyt tanssimisesta.

– En oikein tykännyt, kun se alku meni aivan höpöksi.

Hänen mielestään parempia ovat tilaisuudet, joissa pidetään puheita, lauletaan ja seurustellaan.

Nettiyhteys korvaa lähiviihdettä

Nykyään verkon kautta välitettävät tapahtumat tuovat tarpeellista vaihtelua vanhusten arkeen, sanovat palvelukeskuksen palveluesimies Tuija Puhakka ja kulttuurin avainosaaja Sirkka Perälä.

Yli-Iissä kulttuuritarjonta on väistämättä ilman nettiä melko suppea. Yli-Ii kuuluu nykyään Oulun kaupunkiin, mutta se sijaitsee noin viisikymmentä kilometriä Oulun keskustasta.Huvituksiin pitää yleensä lähteä kauas, eivätkä huvitukset helposti tule edes luokse. Palvelukeskukseen olisi esimerkiksi haluttu saada tanssinharrastajia esiintymään, mutta matka Oulusta muodostui ongelmaksi.

Kyllä se tuo matka on jonkin verran rajoittava.

Tuija Puhakka

– Kyllä se tuo matka on jonkin verran rajoittava. Se vaatii enemmän kustannuksia ja järjestelyjä, ei ole kieltäminen. Nettiyhteys korvaa sen osaltaan, palveluesimies Tuija Puhakka sanoo.

Vieraaksi kaverilampaita tai kaveriporoja?

Kulttuurin avainosaaja Sirkka Perälä kertoo, että vanhusten kanssa on käyty esityksissä ja elokuvissa. Eniten vanhukset pitävät esimerkiksi sotaan liittyvistä esityksistä, vanhoja aikoja kun muistellaan kuitenkin.

Muistisairaat taas pitävät lauluista, Perälä kertoo. Sanatkin muistuvat nuoruudesta mieleen. Onnelliset ilmeet kertovat, kuinka tärkeää virkistyshetket ovat.

– Täällä on pitkät päivät, jos ei mitään virkistystä keksitä.

Perälällä on ideoita, millaista kulttuuria palvelukeskukseen voitaisiin kehitellä.

– Vaikka pienimuotoinen taidenäyttely tai tanssiesitys. Kalevalan päivänä voisi olla jokin esitys. Museotavaroita jos tuotaisiin tänne, muistuisi nuoruus mieleen.

Palvelujohtaja Tuija Puhakka ehdottaa, että Jokirannassa voitaisiin soveltaa ideaa kaverikoirista.

– Täällä maaseudulla voisi ollakin lampaita, joita on helpompi kuljetella. Ja miksei hevosia ja poroja voisi tulla käymään täällä meillä.