Hyppää sisältöön

EKP:n tiukka Kreikka-päätös heikensi euroa ja laski pörssikursseja

Euroopan keskuspankin päätös sai sijoittajat myymään euroja ja ostamaan jenejä. Jenin kallistuminen heikentää pörssikursseja Japanissa. Euroopassa eurojärjestelmä on taas vaikeuksissa.

Kuva: Daniel Roland / AFP

Euroopan keskuspankin eilen keskiviikkona tekemä päätös Kreikan lainasäännösten tiukentamisesta on vaikuttanut pörssikursseihin Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

New Yorkin pörssi oli ollut vahvassa nousussa, mutta EKP:n Kreikka-päätös pysäytti nousun. Päivän päätteeksi kurssit jäivät lievästi miinukselle.

Japanissa Nikkei-indeksi on aamupäivällä lähtenyt loivaan laskuun. Syynä on se, että Kreikan talouden horjuminen heikentää euron arvoa. Sijoittajat myyvät euroja ja ostavat niillä Japanin jenejä. Jenin arvo nousee, mikä on huono uutinen vientikaupasta riippuvaiselle Japanille.

Aamupäivällä Tokion pörssin Nikkei-indeksi oli laskenut runsaan prosentin huolimatta siitä, että Sony-yhtiön kurssi oli noussut huimat 15 prosenttia yhtiön kerrottua myönteisistä tulevaisuudennäkymistään.

Kiinassa pörssikurssit nousivat vahvasti aamupäivällä. Runsaan kahden prosentin nousu johtui maan hallituksen ilmoituksesta laskea pankeilta vaadittavan reserviomaisuuden määrää.

Euroopan keskuspankki antoi eilen määräyksen, etteivät Kreikan liikepankit voi enää käyttää valtiollisia joukkovelkakirjoja omassa rahoituksessaan. Keskuspankin on hankittava lähiviikkoina kymmeniä miljardeja euroja, sillä maan uusi hallitus on luopumassa vanhojen lainoittajiensa kanssa tekemästä tukiohjelmasta. Kreikan pankit ovat jo havainneet valuutan ulosvirtausta, kun sijoittajat pelkäävät uutta talouskriisiä.

EKP:n päätös on vaikea pala uudelle vasemmistolaiselle hallitukselle. Valtiovarainministeri Giánis Varoufákis tapaa tänään saksalaisen virkaveljensä Wolfgang Schäublen.