1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

John Kerry Kiovaan – ukrainalaisilla suuret toiveet

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry tulee tänään iltapäivällä Kiovaan, jossa hän tapaa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon.

Ulkomaat
John Kerry.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.Michael Reynolds / EPA

Ukrainan hallinto odottaa paljon Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn torstaiselta vierailulta. Yhdysvallat on avannut keskustelun aseavusta. Ukrainassa toivotaan nyt, että Kerryn käynti johtaisi siihen, että aseita todella annetaan.

Kerryn vierailu on tärkeä Ukrainalle myös siksi, että se koetaan moraaliseksi tueksi tilanteessa, jossa maa on hyvin suurissa vaikeuksissa.

Samalla ukrainalaisilla on syytä huoleen. Kerry toivoo matkallaan saavansa näyttöä, jonka perusteella Yhdysvallat voi uskoa Ukrainan myönteiseen kehitykseen. Tällaista näyttöä Porošenkon on vaikeata esittää, koska kipeästi tarvittavat uudistukset eivät ole toteutuneet suunnitellusti. Ukrainan talous on hyvin heikko, ja korruptio häiritsee edelleen sekä talouden järkeistämistä että hallintouudistusten tehokasta toteuttamista.

Ukrainassa tyytymättömyys Porošenkoon kasvaa päivä päivältä sekä kansalaisten että korkeiden poliitikkojen keskuudessa. Moni katsoo, ettei Porošenko kykene hallinnoimaan asioita presidentin tasolla, vaan keskittyy liian pieniin yksityiskohtiin. Lisäksi häntä kritisoidaan siitä, että hän keskittyy liiaksi suhteisiin ulkomaille eikä välitä omista kansalaisistaan. Siksikin John Kerryn vierailu Ukrainassa on Porošenkon kannalta tärkeä, ainakin jos sen seurauksena tapahtuu jotakin Ukrainan kannalta myönteistä.

Yhdysvallat ei nähtävästi ihan lähiaikoina päätä mahdollisesta aseavusta Ukrainalle. Se on Ukrainan kannalta huono asia: maa tarvitsisi kipeästi juuri nyt muun muassa pidemmän kantaman tykkejä.

Vaikka Ukrainan sotilasjohto antaa ymmärtää, että armeija on vahvoilla Donbassin taisteluissa, totuus on toinen. On hyvin todennäköistä, että Ukraina kohta menettää lisää maa-alueita ja suuren määrän sotilaita.

Jos separatistit onnistuvat saartamaan Debaltseven kaupungin, voi jopa kolmisen tuhatta ukrainalaissotilasta joutua mottiin. Sellainen menetys olisi todella vakava isku Ukrainalle, jonka koko miesvoiman kentällä arvioidaan olevan noin 35 000 miestä.

John Kerry jatkaa Kiovasta Saksaan. Münchenissä perjantaina alkaa kansainvälinen turvallisuuskonferenssi, johon osallistuu suuri määrä valtionjohtajia ja muita korkeita poliitikkoja. Sielläkin keskustellaan Ukrainasta. On odotettavissa, että maalle luvataan taloudellista apua.

Kerstin Kronvall, Yle, Kiova

Lue seuraavaksi