1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan presidentti vaatii länneltä aseita

Ukrainan presidentti lähettää terveisiä tänään kokousta pitäville Naton puolustusministereille. Maa tarvitsee kipeästi aseapua. Toistaiseksi aseita ei ole Ukrainaan lähetetty, mutta paine kannan muuttamiseen kasvaa.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on antanut saksalaiselle Die Welt -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) haastattelun, jossa hän toivoo länsivaltojen antavan maalleen aseita. Haastattelu on ajoitettu Naton puolustusministerikokouksen aattoon.

Porošenko toivoo erityisesti puolustusaseita, joilla Venäjän tukemien separatistien hyökkäys saataisiin pysäytettyä. Separatistit saavat jatkuvasti raskaita aseita Venäjältä, presidentti kertoi.

Ukrainan armeija uskoo, että separatistien tukena on 5 000 - 9 000 venäläistä sotilasta. Porošenkon mukaan YK:n ja Naton tiedustelutieto viittaa samaan miesmäärään.

Separatistit ovat viime päivinä voimistaneet hyökkäystään. Siviiliuhrien määrä on kasvanut varsinkin Donetskin ja Mariupolin suunnissa.

Porošenkon mukaan tarvetta on sotilaalliselle, tekniselle ja asiantuntija-avulle. Lisäksi tarvetta on talousavulle, koska Ukraina kärsii sodan tuhoista. Teollisuus on supistunut viidenneksellä, infrastruktuuri tuhoutuu ja itse sodan kustannukset ovat 5 - 7 miljoonaa euroa päivässä.

Euroopan maat, mm. Suomi, Saksa ja Ranska ovat kieltäytyneet aseavun toimittamisesta. Myöskään Yhdysvallat ei ole halunnut lähettää tappavia aseita Ukrainaan, mutta lehtitietojen mukaan politiikka voi Yhdysvalloissa olla muuttumassa. Lisäksi mm. Liettuassa on halukkuutta aseapuun.