Pienten lukioiden itsenäisyys vaakalaudalla Kanta-Hämeessä

Lukioiden tulevaisuus askarruttaa pienissä kunnissa. Hallituksen tavoitteena on tiivistää lukiojärjestäjien verkkoa. Valmisteilla oleva lukiolaki veisi käytännössä kahdelta lukiolta järjestämisluvan Kanta-Hämeessä.

Kotimaa
Lopen lukio
Kristiina Lehto / Yle

Valmisteilla oleva lukiolaki (siirryt toiseen palveluun) veisi esimerkiksi Kanta-Hämeessä Hausjärven lukiolta järjestämisluvan, arvioi Hausjärven lukion rehtori Joonas Riihimäki.

Tilanne on sama Lopella. Lukio-opetus voisi säilyä uuden lukiolain aikana vain Riihimäen lukion järjestämisluvalla.

Lukioilla on edessään niin paljon avoimia kysymyksiä, ettei järjestämisasiastakaan ole seudun lukioiden kesken vielä keskusteltu, toteaa Hausjärven lukion rehtori Joonas Riihimäki.

– Tällä hetkellä, kun on todella vähän mitään päätöksiä, on paljon kaikkia avoimia asioita, niin tilanne on sinällään pikkuisen hankala.

Kaiken rehtoreiden ja hallinnon tekemän työn ideana on, että alueella saadaan järjestettyä lukio-opetusta kattavasti, kertoo Joonas Riihimäki.

Yhteistyöstä voimaa

Riihimäen seudun kunnat ovat jo mukana kuntakokeilussa, jossa haetaan kokemuksia muun muassa lukioyhteistyön hyödyistä. Yksi avoin kysymys Riihimäen seudulla on myös mahdollinen kuntaliitos.

Opetusministeriö lupaa antaa lähipäivinä koulutuksen järjestäjille ohjeet uusien lupien hakemiseksi.

Kanta-Hämeessä on yhdeksän lukiota, joista Janakkalan lukiolla on toimipisteet Turengissa ja Tervakoskella. Parolan lukio Hattulasta on jo liittynyt Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämään Lukioliikelaitos Tavastiaan (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 5.2.2015 klo 10:17: Lukioliikelaitos Tavastian ylläpitäjä on Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymä, ei Hämeenlinna, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.