Maalahden ainoa suomenkielinen koulu haluaa säilyä

Kolinan suomenkielisen kyläkoulun lakkauttaminen on ollut puheenaiheena vuosia Maalahdessa. Lapsia ollaan siirtämässä Övermalaxin ruotsinkielisen koulun yhteyteen ja kulttuurin säilyminen huolettaa vanhempia.

Kotimaa
Kolinan koulu Maalahdessa.
Jussi Laine / Yle

Kolinan koulu on Maalahden ainoa suomenkielinen koulu. Oppilaita alakoulun luokilla ja esikoulussa on viimevuosina ollut parisenkymmentä. Koulua on pitkään suunniteltu siirrettäväksi Övermalaxin ruotsinkielisen koulun yhteyteen ja koulun siirtämistä varten on perustettu työryhmä, johon kuuluu myös oppilaiden vanhempia.

Yksi vanhemmista ja suomenkielisen opetuslautakunnan jäsen on Anneli Helenelund. Hän toivoo, että suomenkielisten lasten kielelliset oikeudet säilyvät Maalahdessa, ja toteaa myös, että Maalahdessa saa jatkuvasti taistella suomen kielen puolesta.

– Se on tärkeä osa suomenkielisten kulttuuria, monet kokee että tämä on ainut mitä meillä täällä on, Helenelund toteaa.

Kieltä ei nähdä kynnyskysymyksenä Kolinan koulussa. Henkilökunta on kaksikielistä, ja myös osa lapsista on kaksikielisiä. Sijaistava rehtori Linda Mäki toteaa, että kyläkoulu on muutakin kuin pelkkä koulu.

Kolinan koulu Maalahti suomenkielinen koulu.
Lakkautettu Kolinan koulu oli Maalahden ainoa suomenkielinen koulu. Ruotsinkielisessä kunnassa on harkittu kaksikielistä opetusta, jolla turvattaisiin suomen kielen opetusta.Jussi Laine / Yle

– Tämä on kokoontumispaikka Maalahden suomenkielisille asukkaille, luonto on erinomainen ja luokkahuoneet ja tilat on todella hyvät, Mäki luettelee.

Osa Kolinan koulun nykyisistä oppilaista tulee viereisen Kurikan kaupungin puolelta. Sekä Mäki että Helenelund toivovat, että koulu houkuttelisi koollaan ja ympäristöllään enemmänkin lapsia siirtymään.

Siirtoa Övermalaxin kouluun perustellaan tutusti säästöillä, mutta vanhempia esitetyt kunnan esittämät luvut eivät vakuuta.

– Olisihan se melkoinen, me menetettäisiin hyvät asiat, ja siellä kieliryhmien koot on niin erikokoiset, aikamoinen haaste miten pystyttäisiin toimimaan yhdessä, Linda Mäki pohtii.

Koulujen välinen etäisyys on reilut 12 kilometriä. Övermalaxin koulussa on noin sata oppilasta vuosiluokilla 1-6.