Suomalainen kouluopetus innostaa Ruotsissa – "Lapset oppivat nopeammin yhteyden eri laskutapojen välillä"

Suomalaiseen materiaaliin pohjautuva ruotsalainen kirja otettiin vuosi sitten käyttöön Västeråsissa.

Ulkomaat
Koululainen tekee matematiikan tehtävää.
Yle

Myös Ruotsissa on kiinnostuttu suomalaisesta kouluopetuksesta. Håkanstorpsskolan Västeråsissa on ottanut matematiikassa käyttöön suomalaiseen opetusmateriaaliin pohjautuvan oppikirjan, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. (siirryt toiseen palveluun)

– Nyt kertolasku: 3 kertaa 5. Kuinka muutatte sen yhteenlaskuksi, kysyy opettaja Ulrika Gelius Lundberg matematiikan toisen vuosikurssin oppilailta. Moni tietää vastauksen: 5 +5 + 5.

Suomalaiseen materiaaliin pohjautuva kirja otettiin koulussa käyttöön vuosi sitten. Geselius Lundbergin mukaan uutta on se, että eri laskutavat opetetaan oppilaille entistä aiemmin.

– Lapset oppivat nopeammin yhteyden eri laskutapojen välillä, Geselius Lundberg kertoo. Hänen mielestään uusi menetelmä tukee opetusta aiemmin käytössä ollutta enemmän. Opettajalle menetelmä antaa enemmän aikaa olla oppilaiden kanssa.

Ruotsissa kannetaan huolta siitä, että oppilaiden matematiikan taidot ovat kansainvälisten vertailujen mukaan heikentyneet tällä vuosituhannella.

Västeråsissa uskotaan, että tulokset voivat kohentua, kun opettajalle jää enemmän aikaa keskustella matematiikasta oppilaiden kanssa. SVT:n mukaan kansainvälisissä vertailuissa hyvin pärjänneessä Suomessa näin on jo asian laita.

– On selvää, että ruotsalainen opetusmateriaali tukee paljon vähemmän opettajan työtä, vahvistaa Mälardalenin korkeakoulun didaktiikan professori Andreas Ryve.