1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lukiolaiset: Säästöt vaarantavat opiskelun

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto muistuttaa, että lukiot tukevat peruskouluja tarjoamalla aineopettajia yläkouluille.

Tatu Koivisto.
Lukioiden rahoitusta leikataan kovalla kädellä. Lukiolaisten tulevaisuutta voivatkin olla erilaiset etäopiskelun muodot, kun kunnat etsivät keinoja säästää rahaa. Keskustelijoina ovat Opetushallituksen ja Kuntaliiton edustajat sekä Lukiolaisten liiton tuore puheenjohtaja Tatu Koivisto.

Toisen asteen koulutukseen kohdistuvat säästöt uhkaavat opiskelua, sanoo lukiolaisten liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto. Aamu-tv:ssä vieraillut Koivisto kertoo, että lomautusten määrät vaikuttavat jo nyt merkittävästi opetuksen laatuun.

– Kurssitarjottimia on leikattu niin paljon, että luokaton lukio ei enää toteudu. Opiskelijat eivät pysty opiskelemaan niitä aineita, joita he haluaisivat. Tai voi tulla ongelmia kirjoitusaikatauluihin valmistautumisessa, Koivisto sanoo.

Lukiolaisten liiton tuoreen puheenjohtajan mukaan kurssitarjonnan ja lomautusten lisäksi opiskelijoita puhuttavat lähilukioiden lakkautukset. Koivisto kehottaakin pohtimaan, saadaanko lukioiden lakkauttamisilla säästöjä.

– Lukiot turvaavat myös hyvän peruskoulun, koska siellä on yläasteelle aineopettajia. Sen takia lukioita on haluttu pitää lähipalveluina, jotta pystytään takamaan hyvä peruskoulutus, Koivisto sanoo.

Valtio leikkaa toisen asteen koulutusrahoista 260 miljoonaa euroa. Opetusministeriön tavoitteena on vähentää pieniä ja lähekkäin olevia lukioita. Erityisesti pienissä lukioissa rahoituksen väheneminen on aiheuttanut huolta.