Torttu kelpaa, kirjat eivät – kansallisrunoilija pölyttyy hyllyissä

Runebergin torttu maistuu monelle, tekstit enää harvakseltaan. Vaikka Johan Ludvig Runeberg muistetaan aina mainita Suomen kansallisrunoilijaksi, hänen teoksensa eivät kirjastojen lainaustilastoja komista. Osa Runebergin teoksista ei ole liikkunut kirjaston hyllystä vuosikymmeniin.

kulttuuri
Johan Ludvig Runebergin patsas Porvoossa.
Juha Silander / Yle

Vänrikki Stoolin tarinat tuikataan kirjastokassiin noin kerran viikossa koko Satakunnan alueella. Se on aika vähän, sillä Satakirjastoihin kuuluvat 20 kunnan kirjastot.

Satakunnan lainaustietoja löytyy sähköisestä tietokannasta 1990-luvun alusta lähtien. Runebergin tunnetuinta teosta löytyy 16 erilaista nidettä.

Porin kaupunginkirjaston osastonjohtaja Merja Kalliomäki aikuisten osastolta toppuuttelee lyttäämästä Runebergin lainauslukuja kuitenkaan täysin surkeiksi.

– Moni tarvitsee yhä kirjoja esitelmien tekoon ja vanhemmat ihmiset lainaavat niitä ihan nostalgiamielessä, Kalliomäki tulkkaa lainaajien tarpeita.

Satakuntalainen on lainannut noin 25 vuoden aikana Sven Dufvansa vajaat 1 400 kertaa.

Uusi painoskin kiinnostaa

Vaikka Runebergin teokset eivät lainaajia isosti kiinnosta, täytyy niitä olla tarjolla.

– Tietenkin niitä pitää olla valikoimissa. Eihän lainauksissa mitään sesonkipiikkejä ole, mutta tarve on tasaisen varmaa. Uusia painoksiakin teoksista varmasti hankimme, jos niitä julkaistaan, lupaa Kalliomäki.

Satakirjastojen kokoelmissa on yli 70 Runebergin tekstejä sisältävää teosta, joita ei ole lainattu kertaakaan viimeisen 25 vuoden aikana.

Rovaniemellä Vänrikki Stoolit hyllyssä

Rovaniemen kirjastossakin on 16 eri painosta Vänrikki Stoolin tarinoita. Ne on painettu 1933 – 2008.

Niitä on lainattu yhteensä 475 kertaa, jotka ajoittuvat tasaisesti niteen elinkaaren ajalle: pari lainaa vuodessa. Pääosin kansalliskirjailijan pääteokset ovat varastossa, mutta parista uusimmasta painoksesta on kappale myös asiakashyllyssä.

– Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole yhtään Vänrikki Stoolia lainassa, viestittää kirjastotoimen apulaisjohtaja Pasi Rantanen Rovaniemen kaupunginkirjastosta.

Myös torttumiehen runokokoelmat pitää pyytää pääosin varastosta. Runebergin Hirvenhiihtäjätkin sieltä tarvittaessa löytyy.

– Sitäkin lainataan joskus. Ei tosin joka vuosi, Rantanen tietää.

Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkosta HelMetistä Vänrikki Stoolin tarinoiden eri nideversioita lainattiin viime vuonna 180 kertaa. Myös HelMet-kirjastossa on kymmenittäin Runebergin tekstejä sisältäviä teoksia, jotka eivät viime vuonna liikkuneet kertaakaan lainaajien mukaan.