1. yle.fi
  2. Uutiset

FT: Matkustus Venäjälle väheni jyrkästi viime vuonna

Venäjän viranomaisten tilastot kertovat ulkomaalaisten matkustuksen vähentyneen jyrkästi erityisesti länsimaista.

Ulkomaat
Turisteja Moskovassa.
Turisteja Moskovassa.Sergei Ilnitsky / EPA

Länsimaiden kansalaisten matkustus Venäjälle romahti viime vuonna. Asia ilmenee Venäjän liittovaltion maahanmuuttoviraston tilastoista, joista uutisoi Financial Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Esimerkiksi Saksasta Venäjälle matkustaneiden määrä väheni viime vuoden tammikuuhun verrattuna 31 prosenttia, Yhdysvalloista 36 prosenttia, Britanniasta 38 prosenttia ja Espanjasta tulleiden peräti 41 prosenttia.

Viraston luvuissa ovat mukana niin ryhmä- ja liikematkailu, kuin myös yksityishenkilöiden Venäjälle tekemät matkat. Tilastot eivät kerro matkailun vähenemisen syytä.

Lehden haastattelemat yritysten edustajat sanovat liikematkailun vähenemisen heijastelevan talousnäkymien heikkenemistä ja länsimaisten yritysten vetäytymistä Venäjältä.

Esimerkiksi saksalaisia yrityksiä toimi vuosi sitten Venäjällä 6 167, mutta vuodessa määrä oli laskenut tasan kuuteen tuhanteen, kertoo Saksan venäläinen kauppakamari.

Venäjälle on perinteisesti matkustanut eniten ihmisiä entisistä Neuvostoliiton tasavalloista. Sama trendi jatkuu, mutta eräissä maissa halukkuus Venäjällä käymiseen näyttää hiipuvan.

Esimerkiksi Uzbekistanista matkusti Venäjälle viime vuoden aikana 100 000 ihmistä edellisvuotta vähemmän. Myös matkustus Tadzhikistanista väheni jyrkästi.

Lue seuraavaksi