1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulangan kansallispuisto tahkoaa rahaa ympäristöönsä

Kävijöiden tuomista euroista muodostuvat kokonaisvaikutukset paikallistaloudelle olivat viime vuonna yhteensä noin 17 miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
Kiutaköngäs Kuusamo
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon Oulangan kansallispuisto vetää tuoreen tutkimuksen mukaan lähialueelle yhä enemmän rahaa ja vieraita.

Kävijöiden tuomista euroista muodostuvat paikallistaloudelliset kokonaisvaikutukset olivat viime vuonna yhteensä noin 17 miljoonaa euroa.

Viidessä vuodessa Oulangan kävijöiden rahankäytön hyöty paikallistaloudelle on kasvanut 2,7 miljoonaa euroa.

Tiedot käyvät ilmi Metsähallituksen luontopalveluiden tekemässä laajassa Oulangan kansallispuiston kävijätutkimuksesta.

– Kasvu kertoo suuntauksesta, joka matkailussa on meneillään. Laadukkaat luontokohteet houkuttavat, ja Oulangan alueen palveluita kannattaa kehittää, Oulangan puistonjohtaja Matti Hovi toteaa.

Yksi kansallispuistossa käynyt jätti lähialueelle rahaa keskimäärin 101 euroa.

Kiutaköngäs vetovoimaisin

Oulangan luontokohteista vetovoimaisimmaksi osoittautui Kiutakönkään alue, mukaan luettuna Oulangan luontokeskus. Myös Pienen Karhunkierroksen ja Oulangan kanjonin suosio on kasvanut viime vuosina.

Tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä Oulangalla vierailleesta koki puistossa käynnin lisäävän henkistä ja ruumiillista hyvinvointia. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta koki myös sosiaalisen hyvinvointinsa lisääntyneen.

Tärkeimpiä syitä saapua Oulangan kansallispuistoon olivat maisemat, luonnon kokeminen, rentoutuminen, poissaolo melusta ja saasteista sekä yhdessäolo omassa seurueen kanssa. Suosituimmat harrastukset kansallispuistossa olivat kävely, luonnon tarkkailu ja retkeily.

Kolme kymmenestä kävijästä harrasti luontokuvausta.

Perheellisiä Oulusta ja Helsingistä

Oulangalla käy yleisimmin keski-ikäinen perhellinen ihminen Oulusta tai Helsingistä. Yksin liikkuvien osuus on myös kasvanut.

Ulkomaalaisten osuus kävijöistä on noussut 15 prosenttiin, ja he saapuvat entistä kauempaa, useimmiten kuitenkin Saksasta. Kansallispuistossa yöpyvien osuus on noussut 38 prosenttiin kaikista kävijöistä.

Lue seuraavaksi