1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harry Potter valtaa kirjastot – fantasiahahmo on edelleen suosittu kaikissa ikäluokissa

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa vietetään tänään torstaina Harry Potter -päivää. Ohjelmassa on muun muassa taikaliemien sekoitusta ja pahuuden voimilta suojautumista. Harry Potter on lukukokemus, joka on vaikuttanut monien aikuistenkin elämään syvällisesti. Lukeminen voi auttaa omien pelkojen kohtaamisessa ja voittamisessa.

Kotimaan uutiset
Harry Potter
Helmet

Fantasiakirjallisuus nousi valtavirran suosioon 2000-luvun alussa, kun Harry Potter -kirjoista tuli myyntimenestys. Kirjoja lukivat sekä aikuiset että lapset.

Fantasia-genre on edelleen hyvin suosittu laji, kertoo kirjastonhoitaja Marjukka Peltonen Tapiolan kirjastosta.

– Pottereiden jälkeen ilmestyi scifi- dystopiabuumi eli näitä vinksahtaneita tulevaisuuden kuvitelmia on luettu sen jälkeen, kun fantasia tuli laajemman porukan harrastukseksi. Uusimpia herkullisia fantasiakirjoja ovat muun muassa Nälkäpelit, joita luetaan paljon.

Myös Harry Potter on säilyttänyt suosionsa, vaikka uusia kirjoja ei ole ilmestynyt vuosiin. Tapiolan kirjastossa jokaista Harry Potter -kirjaa on vähintään kymmenen kappaletta ja ne ovat jatkuvasti lainassa.

Potter sai omakseen Runebergin päivän

Tänään torstaina nuoren velhopojan taianomainen maailma ottaa valtaansa pääkaupunkiseudun kirjastot, kun kansainvälistä Harry Potter -päivää vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Idea saatiin aikuiselta suomalaiselta Potter-harrastajalta, jokaehdotti kirjastoille, että ne lähtisivät tapahtumaan mukaan. Tapahtuman on pannut alulle kirjojen englantilainen kustantaja Bloomsbury Publishing.

Näinhän se on elämässä yleensä, että pitää löytää omat vahvuudet ja selviytymiskonstit. Kukaan täällä ei pärjää siten, että on kokonaan toisten varassa. Ei voi odottaa, että ratkaisut tulevat valmiina ja toiset kertovat, miten pitää tehdä.

Tapiolan kirjastonhoitaja Marjukka Peltonen

– Me tartuimme heti tähän täkyyn, vaikka se menee Runebergin päivän kanssa päällekkäin. Mutta kun kyseessä on kirjallisuus ja lukeminen, niin minusta tämä sopii hyvin yhteen Runebergin päivän kanssa, Peltonen sanoo.

Pelot silppuriin

Harry Potter -päivänä asiakkaat saavat tulla kirjastoihin velho- tai jästiasuihin pukeutuneena. Tapiolan kirjaston ohjelmassa on muun muassa taikaliemien sekoitusta ja pahuuden voimilta suojautumista.

– Vierailijat saavat piirtää pelkojaan paperille ja koska taikasauvat ja möröt puuttuvat, käytämme paperisilppuria, jolla silputaan pelot silpuksi. Kollegani on jo testannut ja totesi, että hyvin toimii.

Peltonen aikoo itsekin kohdata omat pelkonsa tänään kirjastossa.

– Piirrän kuntatalouden tiukkenemisen ja semmoisen uhkakuvan, että kirjastoja ei enää koeta merkittäviksi. Se tulee minun paperilleni ja pääsee silpuksi.

Aikuisetkin samaistuvat Potteriin

Monet Potter-fanit ovat jo kasvaneet nuoriksi aikuisiksi, mutta kirjat ovat jo uuden sukupolven suosiossa. Lapset taas esittelevät nuoren velhon omille vanhemmilleen.

– Niitä haetaan uudelleen luettavaksi ja kun oma lapsi innostuu, niin kohta on äitejä ja isiä, jotka sanovat, että minäkin tämän jo luin ja olihan se tosi hyvä. Kyllä siitä innostuu edelleen kaiken ikäiset. Lastenkirjallisuus on semmoinen juttu, että siinä vaiheessa kun kysytään omaan elämään syvästi vaikuttaneita lukukokemuksia, niin melkein jokaisen listalla on joku lasten tai nuorten kirja. Ja aika monella se on juuri tämä Harry Potter, Peltonen sanoo.

Mikä nuoressa velhopojassa sitten saa kaiken ikäiset sukupuoleen katsomatta samaistumaan itseensä?

– Pottereissa on vahvasti toiseuden näkökulma mukana ja sanotaan, että ne kasvattavat empatian taitoja. Niissä on hurjasti kiusaamista ja siitä selviytymistä. Näinhän se on elämässä yleensä, että pitää löytää omat vahvuudet ja selviytymiskonstit. Kukaan täällä ei pärjää siten, että on kokonaan toisten varassa. Ei voi odottaa, että ratkaisut tulevat valmiina ja toiset kertovat, miten pitää tehdä.

Lue seuraavaksi