1. yle.fi
  2. Uutiset

Hakkerit iskivät yhdysvaltalaisen vakuutusjätin asiakastietoihin  

Sairasvakuutuksia myyvä Anthem-yhtiö uskoo, että hakkerit ovat saaneet haltuunsa jopa kymmenien miljoonien asiakkaiden tulotietoja, syntymäaikoja ja katuosoitteita.

Ulkomaat
Anthemin verkkosivut.
Anthemin verkkosivut löytyvät www.anthem.com.Yle

Yhdysvalloissa hakkerit ovat iskeneet maan toiseksi suurimpaan vakuutusyhtiöön ja anastaneet mahdollisesti jopa kymmenien miljoonien vakuutettujen tietoja.

Sairasvakuutuksia myyvä Anthem-yhtiö uskoo, että hakkerit ovat saaneet haltuunsa muun muassa tietoja asiakkaiden tuloista, syntymäajoista ja katuosoitteita. Yhtiön tietojärjestelmässä on jopa 80 miljoonan ihmisen tietoja.

Hakkerit eivät kuitenkaan onnistuneet pääsemään käsiksi luottokorttitietoihin, terveystietoihin tai korvaushakemuksiin, yhtiö tiedotti.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tietomurtoa. Tapauksen tutkijoiden mukaan tietomurron oli tehnyt erittäin kokenut hyökkääjäryhmä haittaohjelmaa käyttäen. Sen uskotaan pyrkineen laajamittaisiin identiteettivarkauksiin.

Sairasvakuutusyhtiöiltä anastettuja tietoja on pidetty pimeillä markkinoilla arvokkaampina kuin luottokorttitietoja, koska pankit ja luottoyhtiöt pystyvät kuolettamaan murron kohteeksi joutuneet kortit välittömästi. Vakuutettujen identiteettivarkaudet paljastuvat usein vasta pidemmän ajan kuluttua.

Anthem ilmoitti ottavansa yhteyttä hyökkäyksen kohteeksi joutuneisiin.

Tietomurroista on tullut yhä vaikeampi uhka amerikkalaisyhtiöille. Sairasvakuutuksia myyvät yhtiöt ovat joutuneet toistuvasti tietomurtojen kohteeksi.

Äskettäin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esitteli toiveensa ensi vuoden budjetiksi ja ehdotti 12 miljardia euroa maan verkkoturvallisuuden parantamiseen, 10 prosenttia enemmän kuin tähän asti.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi