1. yle.fi
  2. Uutiset

Taimituotanto loppuu kolmella paikkakunnalla Itä-Suomessa

Taimiyhtiö Fin Forelia sulkee kolme taimitarhaa ja irtisanoo 12 vakituista työntekijää yt-neuvotteluiden seurauksena. Myös kymmeniltä kausityöläisiltä loppuvat työt. Syynä on yhtiön toimitusjohtajan mukaan taimialan ylitarjonnasta johtuva tukkuhintojen raju lasku.

talous
Kuusentaimia.
YLE / Heikki Ahonen

Taimiyhtiö Fin Forelia lopettaa taimituotannon Tuusniemen, Kerimäen ja Tohmajärven taimitarhoilla. Yt-neuvottelujen ja nyt päätettyjen toimenpiteiden taustalla on yhtiön huonontunut kannattavuus, kertoo toimitusjohtaja Juha Hotti sanoo. Neljän vuoden voitollisten tulosten jälkeen Fin Forelia toiminta painui tappiolle 2013. Myös viime vuosi oli tappiollinen.

– Ydin on siinä, että taimituotannossa on ylitarjontaa ja tukkuhinnat ovat laskeneet voimallisesti. Toimintaa näillä tarhoilla ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa, Hotti toteaa.

Hotin mukaan tukkuhinnat ovat laskeneet viimeisen kolmen vuoden aikana eikä nopeata muutosta parempaan ole näköpiirissä.

Kymmeniltä loppuvat työt

Yt-neuvotteluiden seurauksena vakituisia työntekijöitä irtisanotaan 12. Yhteensä vakituisten työsuhteiden osalta vähennetään 13,5 henkilötyövuotta, joka hoidetaan osin sopeuttamalla työaikaa kausiluonteiseen toimintaan.

Tuusniemellä vakituisia työntekijöitä on neljä ja Tohmajärvellä ja Kerimäellä molemmissa kaksi. Vakituisten lisäksi lakkautettavilla taimitarhoilla on työskennellyt kausityöntekijöitä.

Hotti kertoo, että Tuusniemellä ja Kerimäellä on työskennellyt kymmeniä kausityöntekijöitä ja Tohmajärvellä luku on 5–10.

– Haluan korostaa, että ihmiset ovat tehneet hyvää työtä ja taimien laatu on erittäin hyvä, mutta niistä ei ole saatu sellaista hintaa markkinoilla kuin olisi pitänyt, Hotti painottaa.

Tuotannosta lohkeaa kolmasosa

Taimituotanto loppuu Kerimäen, Tohmajärven ja Tuusniemen taimitarhoilla pääosin tämän vuoden aikana. Tuusniemellä ja Kerimäellä toiminta jatkuu vielä ensi vuoden keväälle asti, koska tarhoilla istutettiin viime vuonna kaksivuotisia taimia. Tohmajärvellä toiminta sen sijaan loppuu jo tänä vuonna.

Fin Forelia jatkaa toimintaansa Nurmijärvellä, Rovaniemellä ja Saarijärvellä. Yhtiön tuotantokapasiteetti putoaa noin 30 prosenttia 45 miljoonan taimen tasolle.

Suomen taimimarkkina on 160 miljoonaa tainta. Tällä hetkellä tuotantokapasiteettia on tarjolla runsaan 190 miljoonan taimen verran. Fin Forelia Oy on Metsähallituksen omistama tytäryhtiö.

Fin Forelian yt-neuvotteluiden päättymisestä kertoi ensimmäisenä Koillis-Savo-lehti.

Lue seuraavaksi