1. yle.fi
  2. Uutiset

Utain pohtii melatoniinin turvallisuutta – Professori: Pitkäaikaisesta käytöstä ei riittävästi tutkimustietoa

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain käsittelee artikkelissaan itsehoitohyllystä saatavien melatoniinivalmisteiden turvallisuutta. Melatoniinia käytetään univaikeuksiin ja aikaerorasituksesta palautumiseen. Yle Uutisten haastatteleman THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan melatoniinin haittavaikutukset ovat olleet tutkimuksissa lieviä, mutta pitkään kestävästä säännöllisestä käytöstä on toistaiseksi niukasti tutkimustietoa.

terveys
Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.
Seppo Sarkkinen / Yle

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain pohtii apteekin itsehoitohyllystä saatavien melatoniinitablettien käytön turvallisuutta. Melatoniinia käytetään univaikeuksiin ja aikaerorasituksesta palautumiseen. Pimeähormoniksi kutsuttua melatoniinia on elimistössä luontaisesti.

Lehden haastattelema lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Pauliina Ikäheimo sanoo Yle Uutisille, ettei apteekissa tai muualla lisäravinteena myynnissä olevien melatoniinivalmisteiden pitkään kestävästä käytöstä ole tutkimuksia eikä sen mahdollisia haittavaikutuksia pitkään säännöllisesti käytettynä tunneta.

Utaimen mukaan niiden käyttäminen ei ole täysin vaaratonta. Utain kirjoittaa, että ylilääkäri Ikäheimo katsoo vaarana olevan, että elimistön oma melatoniinihormonin tuotanto hiipuu, mikäli melatoniiniravintolisää käyttää pitkään.

– On mahdollista, että kehon ulkopuolelta tuotu hormoni pitkään tai suosituksia suuremmin annoksin käytettynä voi sotkea elimistön luontaisen järjestelmän toimintaa, hän sanoo Yle Uutisille.

Myös unitutkija, professori Markku Partinen pitää oman melatoniinituotannon hiipumista fysiologisesti mahdollisena, mutta hän näkee mahdollisen riskin liittyvän ennen kaikkea suuriin annoksiin pitkään käytettynä.

THL: Ei tutkimusnäyttöä oman melatoniinituotannon hiipumisesta

THL:n tutkimusprofessori, pitkän linjan unitutkija Timo Partonen huomauttaa, että tutkimuksissa ei ole toistaiseksi ilmennyt tukea yllä mainitulle oman melatoniinituotannon hiipumiselle.

Partosen mukaan on vain muutamia tutkimuksia, joissa melatoniinia on käytetty säännöllisesti pidempään kuin vuoden ajan, mutta niissä ei ole ilmennyt mitään hälyttävää haittaa. Hän muistuttaa, ettei tutkimustietoa ole kuitenkaan vielä riittävästi, joten melatoniinin pitkään kestävän jatkuvan käytön turvallisuutta ei tiedetä.

Hän sanoo, ettei pitkään kestävästä jatkuvasta käytöstä ole tarkkaa määritelmää, mutta tavallisesti sillä tarkoitetaan useita kuukausia, ainakin puoli vuotta tai pidempään, jatkuvaa säännöllistä käyttöä.

Partosen mukaan se tiedetään, että tietyissä tilanteissa melatoniinin käyttöön sisältyy sekä lyhytaikaisessa että pitkäaikaisessa käytössä vaaroja, joista voi seurata haittaa. Hänen mukaansa tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi samanaikainen käyttö tiettyjen lääkkeiden kanssa. Partosen mukaan näitä tiettyjä tilanteita lukuun ottamatta ei vielä tiedetä, onko melatoniini pitkäaikaisesti säännöllisesti käytettynä vaaratonta vai ei. Haittavaikutuksista sen sijaan on tietoa, hän toteaa.

Utain kirjoittaa, että itsehoitohyllystä saatava vahvuudeltaan yhden milligramman melatoniini luokitellaan ravintolisäksi. Ylilääkäri Ikäheimon näkemys lehdessä on, että melatoniinissa on kyse lääkeaineesta, riippumatta pillereiden vahvuudesta.

Partonen muistuttaa, että melatoniinia ei suositella raskaana oleville, imettäville eikä raskautta yrittäville.

Uutista korjattu 11.2.2015 kello 17.45 ja 12.2.2015 klo 18.03: Ylilääkäri tarkentaa Utaimelle antamaansa haastattelua: muutettu ylilääkärin sitaatin "oletettavasti" muotoon "on mahdollista" ja sotkee muotoon "voi sotkea". Lisätty sitaattiin myös, että "pitkään tai suosituksia suuremmin annoksin käytettynä". Lisätty, että ylilääkärin mukaan sama pätee myös muualla lisäravinteena myytävään melatoniiniin. Tarkennettu myös otsikkoa.

Uutista täydennetty 7.5.2015 kello 5.29: Uutista täydennetty THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen haastattelun perusteella.

Uutista täydennetty 16.6. kello 20.05: Uutista täydennetty unitutkija, professori Markku Partisen haastattelun perusteella.

Lue seuraavaksi