Boko Haramia pannaan kuriin afrikkalaisin voimin – riittävätkö ne?

Afrikan unioni on lähettämässä tuhansia sotilaita taistelemaan ääri-islamistista Boko Haramia vastaan. Nigeria on vastustanut ulkomaiden puuttumista konfliktiin, mutta sen tähti alueen sotilaallisena mahtitekijänä saattaa olla laskemassa.

Ulkomaat
Nigerian armeija partioimassa.
Nigerian armeija partioimassa strategisesti tärkeässä Maidugurin kaupungissa Koillis-Nigeriassa.EPA / STR

Ääri-islamistisen Boko Haramin eteneminen Länsi-Afrikassa sai Afrikan unionin viime viikolla murtamaan Nigerian vastarinnan. Nigeria joutui nielemään Afrikan maiden päätöksen perustaa 7 500 sotilaan alueelliset joukot taistelemaan Boko Haramia vastaan.

Muutaman tuhannen sotilaan joukkojen riittävyyttä on jo ehditty epäillä. Vertailun vuoksi esimerkiksi Afrikan unionin Somalian Amisom-joukkojen koko on yli 22 000.

Boko Haramin miesvahvuudesta ei ole varmaa tietoa, mutta pelkästään Nigerian Bornon osavaltiossa määrä laskettaneen tuhansissa. Siihen nähden 7 500 sotilasta kuulostaa vähältä, sanoo vanhempi tutkija Linnéa Gelot Uppsalan Pohjoismaisesta Afrikka-instituutista.

Joukkoja voitaneen kuitenkin kasvattaa tarpeen mukaan.

– Kun vastuunjaosta päästään sopuun ja jos nähdään, että kansainvälistä tukea tulee, maat voivat nostaa sotilaiden määrää, sanoo afrikkalaisten rauhanturvajoukkojen kehitystä seuraava Gelot.

Nyt luvatut 7 500 sotilasta tulevat Boko Haramin kotikentältä Nigeriasta ja naapurimaista Tšadista, Kamerunista, Nigeristä ja Beninistä. Mandaatti on vielä epäselvä, mutta sen täytyy sallia taistelutehtävät, muuten joukko on käyttökelvoton, toteaa Gelot.

Selvää on kuitenkin se, että joukot tulevat tarvitsemaan kansainvälistä apua. Kaluston, varusteet, koulutuksen ja rahoituksen järjestävät suurimmaksi osaksi kansainväliset avunantajat. Esimerkiksi Somalian Amisom-operaation laskut on enimmäkseen kuitannut EU.

Tähän asti länsimaat ovat tukeneet Boko Haramin vastaista taistelua lähinnä epäsuorasti, muun muassa antamalla tiedustelutietoja. Ranska sanoi torstaina antavansa Tšadille ja Kamerunille ase- ja logistiikka-apua. Puolustuslähteiden mukaan Ranska on myös tehnyt valvontalentoja Tšadin ja Nigerin ilmatilassa.

Nigerian kartta, johon merkitty Maiduguri, Fotokol ja Gamboru.
Yle Uutisgrafiikka

Boko Haramin vastaisten joukkojen strategiasta keskustellaan parhaillaan Kamerunin pääkaupungissa Yaoundéssa. Suunnitelma on tarkoitus viedä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyttäväksi.

"Nigeria joutui nielemään ylpeytensä"

Afrikan unionille Boko Haramin vastaisten joukkojen perustaminen on ollut imagokysymys. Unioni osoittaa näin pystyvänsä tekemään aloitteen terrorismin vastaisessa taistelussa ja löytämään tarkoitukseen joukot. Se yrittää mottonsa mukaisesti osoittaa, että afrikkalaisiin ongelmiin löytyy afrikkalaisia ratkaisuja, sanoo Linnéa Gelot.

Nigerialle ratkaisu luultavasti enemmän tai vähemmän saneltiin. Alueellinen mahtitekijä on vastustanut pitkään ulkomaista puuttumista asiaan ja halunnut pitää taistelun Boko Haramia vastaan omissa käsissään.

Vaalit ovat tulossa, ja naapurimaiden sekaantuminen Nigerian asioihin voi näyttää äänestäjien silmissä hallituksen epäonnistumiselta, Linnéa Gelot sanoo.

Naapurit ovat kuitenkin jo puuttuneet asiaan. Tšadin joukot ovat hyökänneet Boko Haramia vastaan sekä Kamerunin että Nigerian puolella. Keskiviikkona tšadilaissotilaat ajoivat Boko Haramin taistelijat pois Nigerian puolella sijaitsevasta Gamborun rajakaupungista.

Nigerian on näin ollen kannattanut mieluummin sallia AU:n alueelliset joukot kuin jäädä katsomaan vierestä naapurien yksipuolisia toimia, Gelot arvioi.

Julkisuudessa Nigeria on vakuuttanut, että Tšadin väliintulo on osa maiden välistä sopimusta, mutta Tšadin motiivit eivät voi olla huolestuttamatta sitä. Tšadilla on hyvin koulutettu armeija, se lähetti paljon joukkoja Maliin ja on Keski-Afrikan tasavallassa isossa roolissa paitsi rauhanturvaajana, myös poliittisena toimijana. On myös spekuloitu, onko Tšad Boko Haramin rahoittajia Nigeriassa.

Tšad on kuitenkin Nigeriaan verrattuna pienempi tekijä, ja tutkijoiden mukaan se turvaa iskuilla lähinnä omaa selustaansa. Islamilaista kalifaattia tavoittelevan Boko Haramin toiminnan ei haluta leviävän raja-alueelta.

– Boko Haramin Tšadiin ulottuvat juuret halutaan leikata, jottei se pääse kylvämään epävakautta maassa, sanoo Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija Mats Utas.

Binta Suga tori.
Boko Haramiin yhdistetyn pommi-iskun jälkiä torilla Maidugurin kaupungissa maaliskuussa 2014.Deiji Yake / EPA

"Pax Nigeriana on vaarassa"

Nigerian armeija on saanut pitkään pyyhkeitä epäonnistumisesta Boko Haramin nujertamisessa. Viime päivinä äänessä on ollut muun muassa Yhdysvaltain sotilastiedustelun johtaja, jonka mukaan armeijalta puuttuu johtajuutta eikä sen kehittämiseen ole sitouduttu. Jos sama meno jatkuu, Boko Haram voi paisua merkittäväksi alueelliseksi kriisiksi, sotilastiedustelun johtaja Vincent Stewart varoittaa.

Konflikteihin erikoistuneen tutkija Mats Utasin mukaan ongelmana on, että Nigerian armeija ei ole yhtenäinen.

– Sotilaat ovat lojaaleja komentajille, jotka saattavat olla lojaaleja valtiolle – tai sitten paikallisjohtajille tai oppositiopoliitikoille, Utas kuvaa.

– Nigeriassa ovat yleisiä syytökset, joiden mukaan jotkut komentajista saavat paikallistason oppositiopoliitikoilta rahaa, jotta eivät vastustaisi Boko Haramia, Utas sanoo.

Asevoimat ovat kuitenkin olleet pitkään Nigerian alueellisen poliittisen arvovallan takaajana. Nigeria on ollut ylpeä turvallisuusroolistaan, jossa sen rauhanturvaajat ja neuvottelijat ovat olleet keskeisiä tekijöitä konflikteissa kaikkialla Länsi-Afrikassa.

Nyt tämä asema on vaarassa rapautua, sanoo Utas.

Hän muistuttaa, että 2000-luvun alkupuolella puhuttiin Pax Nigerianasta, Nigerian takaamasta vakaudesta Länsi-Afrikassa. Se aika näyttää nyt olevan katoamassa.

– On olemassa riski, että Länsi-Afrikkaan syntyy uusi turvallisuustyhjiö, Utas sanoo.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että jos Länsi-Afrikassa syntyy uusi alueellinen kriisi, Nigeria ei välttämättä kykene ottamaan merkittävää roolia sen hoitamisessa, koska Boko Haram sitoo voimavaroja kotona.