Tervola harppaa kuituaikaan

Nopean nettiyhteyden saaminen Tervolaan näyttää lähes varmalta. Tieto ilahduttaa ainakin niitä kuntalaisia, jotka ovat tehneet hartiavoimin töitä oman kodin nettiyhteyden eteen.

Internet-yhteys
Lähikuvaa valokuitukaapelista.
Valokuitukaapeli lähikuvassa.Steve Allen / YLE

Tervolassa on eri puolilla kuntaa kotitalouksia, joissa toimivan nettiyhteyden saamiseksi on tehty lähes kaikki mahdollinen.

– Katvealueilla on testattu kaikenlaisia mokkuloita, useampaa operaattoria, erilaisia vahvistimia ja tukiantenneja, eikä nettiyhteys toimi, luonnehtii tiedottaja Hanna Salminen Tervolan Palveluverkot Oy:stä.

Katvealueilla on testattu kaikenlaisia mokkuloita, useampaa operaattoria, erilaisia vahvistimia ja tukiantenneja, eikä nettiyhteys toimi.

Hanna Salminen

Tilanteesta eivät kärsi yksin kotitaloudet vaan myös yrittäjät, joille toimiva verkkoyhteys olisi elintärkeä liiketoiminnan kannalta.

Hinta nousee myöhemmin

Myös soraääniä on matkan varrella kuulunut. Osa kuntalaisista ei koe tarvitsevansa nopeaa nettiyhteyttä, vaan sanoo pärjäävänsä mokkulalla eikä näe valokuidun tuomisessa pirttiin mitään järkeä.

Tervolan Palveluverkot houkuttelee uusia liittyjiä nyt muistuttamalla, että jälkeenpäin sopimuksen hinta on moninkertainen nykyiseen verrattuna eikä yhteyttä voida välttämättä myöhemmin tarjota kaikille halukkaille.

– Pidän valokuituverkkoa myönteisenä mahdollisuutena tervolalaisille. Toimivilla verkkoyhteyksillä mahdollistetaan, että ihmiset voivat palata kotikonnuilleen ja tuoda esimerkiksi yrityksensä tänne ja mahdollisesti työllistää kuntalaisia, pohtii Salminen.

Pian lähdetään liikkeelle

Tähän mennessä tervolalaiset ovat tehneet yli 300 esisopimusta valokuituverkkoon liittymisestä. Verkon rakentaminen alkaa, kun liittyjiä on kasassa 600.

Verkon rakentaminen näyttää lähes varmalta, sillä liittymistarjousta pohtii parhaillaan Tervolan Vuokra-asunnot Oy. Jos yhtiö lähtee mukaan valokuituverkkoon, uusia liittyjiä saadaan mukaan yhdellä kertaa 250.

Rakennusurakka kilpailutetaan kevään aikana ja valokuitua aletaan kaivaa maahan sulan maan aikana.