Korallisaaren luurankolöytö kertoo silmittömästä joukkomurhasta

Hollantilainen kauppa-alus haaksirikkoutui Länsi-Australian edustalla vuonna 1629. Valtaosa laivalla olleista pelastautui lähisaarelle, mutta vallan ominut matkakumppani teki siitä heille painajaisen.

Ulkomaat
Kuvakaappaus  Australian yleisradioyhtiö ABC:n nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Beacon Islandin massamurhaa.
Kuvakaappaus Australian yleisradioyhtiö ABC:n nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Beacon Islandin massamurhaa. Yle Uutisgrafiikka

Australian rannikolta on löydetty todisteita vuosisatojen takaisesta verilöylystä, joka on julmuudessaan niin ainutlaatuinen luku Australian historiassa, että se elää tänäkin päivänä kirjallisuudessa, valkokankaalla ja jopa oopperana.

Pieneltä Beacon Islandin korallisaarelta löytyi vastikään yksi lähes 400 vuoden takaisen järjestelmällisen joukkomurhan uhreista. Ensimmäiset löydöt ovat 1960-luvulta. Nyt löytynyt vainaja oli vasta teini-ikäinen, arvioivat Länsi-Australian museon arkeologit.

Tragedia sai alkunsa Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian Batavia-aluksen haaksirikosta neitsytmatkallaan vuonna 1629. Osa laivalla olleista hukkui, mutta 180:n onnistui päästä Beacon Islandille. Heidän henkeään se ei kuitenkaan pelastanut, vaan heidän johtajakseen asettautunut matkakumppani saattoi valtaosan hautaan.

Merkkejä muistakin haudoista

Beacon Islandin haaksirikkoisten leiri oli ensimmäinen eurooppalainen asuinpaikka Australiassa. Meriarkeologi Jeremy Greenin mukaan uusimmat löydöt – luuranko ja kaksi musketinkuulaa – ovat merkittävä edistysaskel sekä asutushistorian että verilöylyn tutkimuksissa.

Luurangon jäljille päästiin vuonna 2013 tehdyn kartoituksen viimeisenä päivänä. Tuolloin löytöjen pintapoiminnassa havaittiin ihmisen hammas. Green arvelee, että se oli noussut maasta lintujen, lyhytpyrstöliitäjien, kuopsuttelemana.

Yllättäen hammas ei kuitenkaan kuulunut nuorelle vainajalle. Lähistöllä täytyy siis olla lisää hautoja, Green päättelee. Toisin kuin aiemmin löydetty kymmenen uhrin joukkohauta, nuorukaisen leposijaan ei ollut kajottu sitten hautaamisen, mikä lisää tutkimusmahdollisuuksia.

Tutkijoita kiinnostaa sekä se, miten nuorukainen kuoli, että hänen jäänteidensä mahdollisesti antama lisätieto elämästä ja oloista Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian aluksilla.

Joukkohauta löydettiin vuonna 1999. Meni vielä 15 vuotta, ennen kuin johtolankoja päästiin kampaamaan rannasta rantaan. Sitä ennen saarelta piti purkaa kalastajien pystyttämät hökkelit.

Greenin mukaan tutkimatta on ainakin kaksi jokseenkin varmaa hautapaikkaa, ja uusiakin hän uskoo löytyvän. Samaan aikaan jatkuvat Bataviaa koskevat etsinnät arkistoissa, hän kertoo.

Saarelaisia hukutettiin ja silvottiin

Batavia oli seilaamassa kulta- ja hopealastissa Hollannista Texelistä nykyiseen Indonesiaan. Tarkoituksena oli ostaa mausteita. Matka kuitenkin katkesi haaksirikkoon heinäkuussa 1629. Useimmat laivalla olleista yli 340 ihmisestä selvisivät Beacon Islandille. Heistä 30 oli naisia ja lapsia.

Pian kävi selväksi, ettei ruokaa ja vettä riittäisi kovin kauan. Kapteeni otti mukaansa joukon miehiä ja lähti veneellä etsimään laivaa, joka tulisi apuun. Saarella vallan kaappasi kauppias Jeronimus Cornelisz. Hänen tarinaansa tutustuneet psykologit ovat sittemmin arvioineet hänet psykopaatiksi.

Cornelisz ja hänen käskyläisensä alkoivat tehdä järjestelmällisesti selvää saaren asukeista. Ensimmäiset hän komensi vedenhakumatkoille lähisaarille varmana siitä, ettei kukaan palaisi. Monet muut hukutettiin suoraa päätä, ja vähitellen keinot kävivät yhä avoimemmiksi: uhreja kuristettiin, silvottiin ja nuijittiin hengiltä.

Myöskään naiset, lapset ja sairaat eivät saaneet murhaajilta armoa. Kahden kuukauden aikana henkensä menetti arviolta 120 ihmistä. Jäljelle jääneet naiset raiskattiin toistuvasti.

Cornelisz aikoi merirosvoksi

Yksi lähisaarille lähetetyistä merisotilaista käänsi tapahtumien kulun. Hän ei kuollutkaan janoon, vaan palasi Beacon Islandille. Eloonjääneet järjestäytyivät hänen johdollaan vastarintaan ja onnistuivat nujertamaan Corneliszin. Kun kapteeni palasi avunhakumatkaltaan, hän hirtätti Corneliszin ja tämän lähipiirin.

Aikakirjojen mukaan Corneliszin aikeena oli ollut odottaa, kunnes jokin alus tulisi haaksirikkoisille avuksi, tappaa aluksen miehistö ja purjehtia merirosvoksi Intian valtamerelle.

Beacon Islandin uusimmista löydöistä kertoo Länsi-Australian yliopiston (siirryt toiseen palveluun) lisäksi muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun).