Rokotetutkaan eivät ole suojassa, kun kova tuhkarokkoepidemia iskee

THL:n ylilääkärin mielestä Yhdysvalloissa leviävä tuhkarokkoepidemia osoittaa, miten äärimmäisen tarttuvasta taudista on kysymys.

terveys
Terveydenhoitaja tutkii vauvaa neuvolassa.
YLE

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että tuhkarokko on tauti, joka tulee hyvin helposti takaisin, kun rokotuskattavuus laskee.

– Tuhkarokko on äärimmäisen tarttuva tauti, jonka vuoksi rokotuskattavuuden on pitänyt olla yli 90 prosenttia. Puhutaan jopa 95 prosentista, jotta nämä tartuntaketjut pysähtyisivät.

Jos infektiopaine on kova – esimerkiksi useita tartuttavia ihmisiä tilassa, jossa on paljon ihmisiä – myös rokotuksen saaneet voivat sairastua. Näin kävi Suomessa vuonna 2011, jolloin kolmisenkymmentä ihmistä sairastui tuhkarokkoon. Heistä noin puolet oli rokotettuja.

– Mikään rokote ei ole sataprosenttinen teholtaan. Vaikka olisi sadankin prosentin rokotuskattavuus, niin jos tulee kova infektiopaine, rokotetutkin voivat sairastua, Nohynek sanoo.

Yleensä meillä tuhkarokkoon sairastuneet ovat kuitenkin yksittäisiä rokottamattomia, jotka ovat saaneet taudin ulkomailta.

Rokotuskattavuus Suomessa hyvä

Suomessa rokotuskattavuus on kansainvälisesti hyvä ja tuhkarokkorokotteen sisältävän MPR-rokotteenkin saa yli 90 prosenttia suomalaislapsista.

Paikallista vaihtelua on hieman: Nohynekin mukaan tiedetään, että Länsi-Suomen ruotsinkielisillä alueilla ja maahanmuuttajien keskuudessa rokotuskattavuus on pienempi kaikkien rokotteiden osalta.

– Suomalaiselle lapselle, jonka ravitsemustaso on hyvä, tuhkarokko on harvoin elämää uhkaava. Mutta se on vakava tartuntatauti, jossa on korkea kuume, hengitystieinfektio ja ihottumaa. Jälkitauteina tulee usein bakteerien aiheuttamia tauteja: keuhkokuumetta ja korvatulehdusta. Ja hyvin harvinaisena aivotulehdus ja äärimmäisen harvinaisena vuosien kuluessa hitaasti etenevä aivotauti, joka tylsistyttää lapsen, Nohynek luettelee.

Suomessa akuuttiin tuhkarokkoon ei ole kuoltu aikoihin, mutta Nohynekin mukaan vastikään kuoli henkilö, joka oli saanut lapsena sairastetun tuhkarokon seurauksena harvinaisen aivotaudin.