Hyppää sisältöön

Ekoiluun hurahtanut bloggaaja testasi kestovessapaperin: "Siinä meni raja"

Kertakäyttötuotteisiin kyllästyneet turvaavat kestovaippoihin, -rätteihin ja jopa kestokuukautissiteisiin. Äidiksi tulon jälkeen kestoilusta innostunut bloggaaja Jasmine Kauko testasi myös kestovessapaperin. Kertakokeilu riitti.

Kuva: Jasmine Kauko

Perheblogia kirjoittava hollolalainen Jasmine Kauko, 27, yllättyi siitä, miten kiihkeää keskustelua hänen postauksensa kestovessapaperikokeilusta on herättänyt. Kauko summasi blogissaan erilaisia kestotuotteita, joita hän on lapsiperheen arjessa kokeillut.

Kestovaipat, kuukupit, kestorätit ja -puhdistuspyyhkeet ovat perheellä jo käytössä. Kestokuukautissuojiakin Kauko on testannut.

– Mies ei ilahtunut niistä, joten ne eivät jääneet käyttöön. Hänestä oli ällöttävä ajatus, että haaruksissa on jokin rätti, jota sitten pyykätään. Mies sanoikin, että toivoisi minun palaavan takaisin pinnalliseksi, Kauko sanoo ja nauraa.

Kestovessapaperi sai puolisolta ja Kaukon blogimerkinnän lukeneilta vielä tiukemman tuomion. Kunnon kestoilijana hän kuitenkin selvitti, olisiko pyyhemäisestä vessapaperista mihinkään.

Tarkoitus siis on, että kankaasta ommellaan perinteisen paperin korvikkeeksi palanen pehmeää kangasta, jota käytetään kuin vessapaperia, mutta joka heitetään käytön jälkeen pesuun.

– Se herätti paljon keskustelua. Ihmiset kauhistelivat. En tiedä, mitä mies olisi sanonut, jos olisin ottanut sen pidempään käyttöön. Siinä meni raja. 

Ei se ole minulle niin tärkeä asia, että alkaisin aikuisen pissapyykkiä pesemään.

Jasmine Kauko

Yksi kerta riitti

Kauko tietää, että useimmissa ihmisissä ajatus kestovessapaperista voi kuulostaa erikoiselta. Hygieniakysymyksetkin mietityttävät monia.

– En osaa sanoa, onko se lopulta tavallista paperia ekologisempaakaan, koska vettä ja kangasta kuluu. Jotkut ovat kuitenkin perustelleet käyttöä mukavuudella ja ekologisuudella.

Kestovessapaperi jäi kuitenkin avarakatseisella bloggaajallakin kertakokeiluksi.

– Ei se ole minulle niin tärkeä asia, että alkaisin aikuisen pissapyykkiä pesemään.

Moni kestotuote toimii paremmin kuin kertakäyttöinen

Jasmine Kauko kiinnostui kestotuotteista eli kestoilusta, kuten hän sitä kutsuu, kun perheeseen syntyi tytär reilut puolitoista vuotta sitten.

Taustalla on ajatus ympäristökuormituksen vähentämisestä ja ennen kaikkea turhien kemikaalien välttämisestä.

Kauko säilyttää kestovanulappuja teepussilaatikossa. Kestolaput ovat näppäriä esimerkiksi suun pyyhkimiseen ruokailun jälkeen. Kuva: Jasmine Kauko

– En halua lapsen iholle kertyvän kemikaalikuormaa. Lisäksi moni kestotuote kuten kestorätit, toimivat paremmin kuin kertakäyttöiset, hän perustelee.

Kestoilijat kohtaavat toisiaan oikeassa elämässä ja verkossa. Facebookin kestoilijaryhmissä jaetaan ideoita kestotuotteista, opastetaan ompelemaan niitä itse sekä myydään ja ostetaan.

Kauko kertoo, että parhaiten liikkuvat kestovaipat. Ostajia ja myyjiä löytyy myös kestokuukautissuojille, -pesulapuille, -räteille ja -liivinsuojille sekä -talouspaperille.

– Ihmiset ostavat kaikkia näitä käytettyinä, koska pesemällä niistä saa hygienisiä. Minä olen ommellut niitä myös itse.

Kestoilla voi silloin, kun huvittaa

Jasmine Kauko kertoo säästäneensä esimerkiksi kestovaipoilla jopa satoja euroja. Toisaalta, kestoilija ei voi välttyä jatkuvalta pyykkirumbalta, joka tosin on lapsiperheessä arkea.

Kestoilu sopii bloggaajan mielestä kenelle tahansa, jota kiinnostaa vaihtoehdon etsiminen kertakäyttöisyydelle.

Ihmiset ostavat kaikkia näitä käytettyinä, koska pesemällä niistä saa hygienisiä.

Jasmine Kauko

– Itsekään en ole aiemmin kierrättänyt saati ollut ekologinen, ja silti olen hurahtanut täysin. Kaveripiirissä on muitakin kestoilijoita, joten en koe olevani yksin.

Hän uskoo, että kestovaippojen lisäksi muut kestotuotteet yleistyvät sitä mukaa, kun tieto niistä leviää. Toisaalta hän myös peräänkuuluttaa sitä, että kaikille, esimerkiksi laiskalle pyykkääjälle, ne eivät ehkä sovi.

Eikä kestoilun tarvitse olla orjallista. Kertakäyttö- ja kestotuotteista voi poimia parhaat päältä tai käyttää niitä tilanteen mukaan.

– Meillä kotona mieskin pukee nykyisin mielellään lapselle kestovaipan kuin tavallisen. Silti esimerkiksi pitkille automatkoille tai muihin erikoistilanteisiin meillä on varalla aina paketillinen kertakäyttöisiäkin vaippoja. Kestoilu on kuitenkin tullut perheeseemme jäädäkseen.

.
.