"Räppi on mennyt bändiharrastamisen ohi" – treenikämppiä on, muttei käyttäjiä

Moni paikkakunta tarjoaa nuorilleen ilmaiset mahdollisuudet harrastaa ja soittaa musiikkia kunnan tiloissa. Kainuussa tiloihin ei tahdo löytyä käyttäjiä, koska useiden nuorten vanhemmat ovat järjestäneet kotonaan treenimahdollisuudet autotalleihin.

ilmiöt
Mikrofoni mikrofonitelineessä
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Kajaanin kaupungin nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen kertoo, että kaupungin tarjoamat ilmaiset tilat ovat tärkeitä musiikillisen kehittymisen kannalta.

– Tiloista löytyy täysi kattaus, on äänentoisto ja rummut. Nuoret käyvät treenaamassa yhdestä kahteen kertaa viikossa. Esimerkiksi vanhalla vesilaitoksella bändit harjoittelevat kahdesta kolmeen tuntiin.

Korhonen tietää perheitä, joissa on tehty isoja satsauksia nuorten musiikkiharrastuksen eteen.

– Osa nuorista treenaa kotona, esimerkiksi autotalleissa.

Kajaanissa Vanhan Vesilaitoksen treenikämpällä treenaa kymmenen eri kokoonpanoa.

– Olemme sopineet, että halutessaan bändit voivat esiintyä vaikka nuorisotilojen yökahviloissa, sanoo Kajaanin kaupungin nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen.

Kainuun pienissä kunnissa ei riitä bändiharrastajia

Nuorten kotona treenaaminen on laitettu merkille myös muissa Kainuun kunnissa.

– Täällä Kuhmossa lukion peruskorjauksen yhteydessä remontoitiin bänditiloja, mutta niille ei tahdo löytyä käyttöä, sanoo vapaa-aikatoimen johtaja Timo Heikkilä.

Suomussalmen nuorisosihteeri Pirjo Neuvosen mukaan kunnan tarjoamiin bänditiloissa voisi olla isommatkin käyttäjämäärät.

Tiloja täältäkin löytyy, muttei käyttäjiä.

Reima Korhonen

– Kaikille avoimia tiloja on kaksi. Kunnassa on kaikkiaan kahdesta neljään bändiä, jotka harjoittelevat myös Ruukinkankaan koulun musiikkiluokassa. Monet harjoittelevat soittamista myös kotona.

Etsivä nuorisotyönohjaaja Tuomo Turusen havainto Hyrynsalmelta on, että perinteinen bändissä soittaminen ei vedä nuoria mukaansa.

– Räppi on mennyt bändiharrastamisen ohi. Tiloja täältäkin löytyy, muttei käyttäjiä.