1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taitoluistelu

Taitoluistelijan treeniohjelmassa balettia ja pilatesta – hypyt ovat kuitenkin ylitse muiden

Joensuun Mehtimäen jäähallissa taitoluistelijat piirtävät jäähän kuvioitaan aamukahdeksasta alkaen. Joensuun Katajan yksinluistelijat tähtäävät aina vain eteenpäin, ja treenit ovat totta kuutena päivänä viikossa. Vaikka taitoluistelun arvostelussa taiteellisuus ja kokonaisuus ovat tänä päivänä kovassa kurssissa, ison osan harjoitteluajasta nappaavat – no, ne hypyt.

Joensuun Katajan päävalmentaja Miia Hyttinen ja SM-junioreissa luisteleva Saara Järvinen harjoituksissa Mehtimäen jäällä. Kuva: Tarja Laitinen / Yle

Joensuun Katajan 17-vuotias Saara Järvinen kilpailee SM-junioreissa, ja tähtäimenä on luonnollisesti seniori-sarja. Seurakaverin, 16-vuotiaan Viivi Hyttisen ensi kauden ensimmäinen tavoite on nousu SM-luokkaan.

Helpolla nuoret luistelijat eivät pääse. Tyttöjen treeniohjelmaan kuuluu jääharjoitusten lisäksi muun muassa tanssia, balettia, pilatesta ja kehon huoltoa, ja viikon ainoa vapaapäivä on sunnuntai. Molemmat suorittavat lukiota Joensuun Urheiluakatemiassa, eikä opinnoistakaan tingitä, vaikka he hakevat helpotusta suorittamalla ylioppilastutkinnon neljän vuoden aikana.

Jos kymmeniä vuosia sitten suomalaisia taitoluistelijoita katsoessa sai pitää kiinni sydämestään joka kerta, kun ohjelmassa seurasi hyppy, ovat ne nykyisin arkipäivää. Saara Järvisen ohjelmassa on kolmoisschalkow ja kolmoistulppi, ja kaikki muut kolmoishypyt vahvasti työn alla.

Mie tykkään oikeastaan kaikesta.

Viivi Hyttinen

– Hypyt ovat vaikeita ja niitä pitää eniten tehdä. Onhan ne kivoja, mutta tosi haastavia ja niistä on monesti suuri stressi jopa, sanoo Saara ja naurahtaa tuumailunsa jatkoksi.

Viivi Hyttinen pinnistelee parhaillaan liki kolmoishypyksi tulkittavan kaksoisaxelin parissa, se vaaditaan, jotta nousu junioreiden SM-sarjaan onnistuisi.

– Mie tykkään oikeastaan kaikesta, hypyistä, pirueteista, sitten kisoissa esiintymisestä – mie nautin oikeasti, kuvaa Viivi suhdettaan haastavaan lajiin.

Kuin perhosia?

Taitoluistelijoita verrataan usein kuninkaallisiin, he ovat jääprinssejä ja -prinsessoja, kuninkaita ja kuningattaria. Aivan yhtä hyviin mieleen nousee perhonen – värikäs liihottaja, joka lopulta väreilee aika lyhyen aikaa.

– Tämä on lajin luonne. Kun sie olet kolmekymppinen, niin sie olet eläkeläinen, hymyilee Saara Järvinen.

Luistelijan fysiikka on kovilla, ja mitä vanhempana itseään kieputtaa esimerkiksi vaativiin piruetteihin, käy se varmasti kehon päälle. Joensuun Katajan lahjakkaat neidot ovat hekin saaneet jo kokea, miltä tuntuu, kun esimerkiksi selkään sattuu.

Kun sie olet kolmekymppinen, niin sie olet eläkeläinen.

Saara Järvinen

Lajia seuraava katselija, kuin myös luistelija on tyytyväinen, että nykyiset arvosteluperusteet huomioivat ohjelman kokonaisuuden ja taiteellisuuden, urheilijoista ei tehdä hyppykoneita. Taiteellisuus tulee esille vaikka, kun kysyy, soiko taitoluistelijan kotona rap vai klassinen.

– Kyllä se varmaan enemmän se klassinen on, sanoo Viivi Hyttinen.

– Kuuntelen paljon ohjelmamusiikkia, liikehdin kotona musiikin tahtiin, jotta oma liikekieli tulisi musiikin tasolle, kuvailee Saara Järvinen ja lähtee haastattelusta jäälle kauniiseen ulkokaareen. Kuin perhonen.