1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Merkel ja Hollande rauhanmatkalle Kiovaan ja Moskovaan

Saksan ja Ranskan ulkopoliittinen johto tapaa Ukrainan ja Venäjän johtoa. Tavoitteena on saada Itä-Ukrainan väkivalta loppumaan.

Ukraina
 Francois Hollande ja liittokansleri Angela Merkel.
Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.Christian Lutz / EPA

Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat saapuneet Kiovaan. Heidän tarkoituksena on saada uudelleen liikkeelle rauhanneuvottelut Ukrainan sodassa.

Huomenna perjantaina Saksan ja Ranskan johtajat lentävät Moskovaan.

Hollanden ja Merkelin on määrä tavata Ukrainan ja Venäjän korkeinta johtoa, jotta viime viikkoina kiihtyneet taistelut saadaan loppumaan. Matkan aikana on tarkoitus muotoilla sopimusteksti, joka olisi kaikkien osapuolten hyväksyttävissä.

Venäjä on vahvistanut, että kaksikon on määrä tavata presidentti Putin perjantaina. Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov kertoi torstaina, että Venäjä suhtautui tapaamiseen myönteisesti ja että Putin odotti Ukraina-tapaamisesta rakentavaa.

Hollande sanoi torstaina, että kaksikolla olisi tuomisinaan ehdotus, jonka pohjana on Ukrainan alueellinen koskemattomuus.

– Ei voida sanoa, etteikö Ranska ja Saksa yhdessä olisi yrittänyt kaikkensa rauhan säilyttämiseksi, Hollande sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hollande muistutti, että vaikka Saksa ja Ranska olivat kieltäytyneet Ukrainan aseistamisesta, diplomaattiset ponnistelut rauhan eteen eivät voisi jatkua loputtomiin.

Samoilla linjoilla oli Saksa. Kyseessä on Merkelin ensimmäinen vierailu Moskovassa sitten Ukrainan kriisin puhkeamisen, joka on romuttanut Venäjän ja lännen suhteet.

– Meidän on tehtävä vielä yksi yritys väkivallan lopettamiseksi. Se on meidän velvollisuutemme, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier totesi aiemmin tänään Latviassa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi