1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuningatar Kristiina sai alkunsa Turun linnassa – nyt linna esittää hänen kotiaan

Mika Kaurismäen elokuvassa The Girl King Turun linna esitti tukholmalaista linnaa. Draamaelokuva kuvattiin vuosi sitten, ja se saa ensi-iltansa tänä vuonna.

The Girl King -elokuvaa varten tehtiin kymmeniä 1600-luvun pukuja. Kuva: Eino Telkinen / Yle

Turun linna esiintyy valkokankaalla tukholmalaisena linnana. Kuningatar Kristiinasta kertova The Girl King -elokuva kuvattiin Turussa vuosi sitten, ja se saa ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna.

Vaikka Turun linna ei varsinaisesti kuningatar Kristiinan elämään liitykään, on Kristiinalla kuitenkin jonkinlainen side Turkuun.

– Omien sanojensa mukaan hän on saanut alkunsa Turun linnassa. Hänen vanhempansa vierailivat täällä alkuvuodesta 1626, ja hänen äitinsä tuli täällä siunattuun tilaan, kertoo Turun museokeskuksen tutkija Nina Lepokorpi.

Rekvisiittaa Saksasta, Prahasta ja Suomesta

Elokuvan ohjaaja Mika Kaurismäki kehuu Turun linnan sopivuutta kuvauspaikaksi. Ruotsalaiset ja suomalaiset linnat ovat hyvin samanlaisia, ja Turun linnan eduksi laskettiin sen tyhjyys. Linnassa oli vain vähän museotavaraa, joka oli siirrettävä pois.

– Se linna, jossa Kristiina eli, paloi 1600-luvun lopulla. Emme halunneet lähteä tekemään siitä pikkutarkkaa kopiota. Teimme Turun linnasta kuningatar Kristiinan hovin sillä tavalla, mikä sopii tähän linnaan ja meidän tarinaamme, kertoo Kaurismäki.

Rekvisiittaa tuotiin Saksasta, Prahasta ja muualta Suomesta. Kuvaaminen Turun linnan ahtaissa holvikäytävissä ja kiviportaissa asetti omat haasteensa.

– Isoimmat laitteet jouduimme tuomaan ikkunoiden kautta nosturilla. Mutta ahtaisiin käytäviin on tietysti syy: jos linnaan tuli hyökkääjä, kapeissa käytävissä ei pystynyt miekkailemaan, Kaurismäki sanoo.

Kristiinalla yli 40 pukua

Hieman alle kaksituntinen elokuva on Kaurismäen mukaan ensisijaisesti psykologinen draama, mutta varsinaista genreä on vaikea määritellä.

– Se on historiallinen ja rakkaustarinakin, mutta myös kasvutarina ja kertoo äiti-isä-lapsi-suhteesta.

Kaurismäki arvelee, että 1600-luvulle sijoittuva elokuva istuu hyvin myös nykypäivään.

Pidän suomalaisista elokuvista ja rakastan suomalaisia!

Malin Buska

– Tässä on nuori nainen, joka yrittää tehdä elämänsä kannalta oikeita valintoja. Sellaisessa tilanteessa on moni nuori tänäkin päivänä. Kristiina oli hyvin moderni henkilö, paljon aikaansa edellä.

Tärkeässä osassa historiallisessa elokuvassa ovat myös puvut, vaikkei Kaurismäki itse halunnut lähteä tekemään varsinaista pukuelokuvaa. Pukusuunnittelija Marjatta Nissinen loihti elokuvaa varten kymmeniä pukuja, jotka vastaavat tutkija Nina Lepokorven mielestä hyvin 1600-luvun pukuja.

– Ne ovat todella aidon näköisiä. Kankaita myöten kaikki näyttää 1600-luvulta, Lepokorpi sanoo.

Kuningatar Kristiinaa esittävän Malin Buskan päällä nähtiin elokuvassa huimat 40 pukua. Ylitorniosta kotoisin olevalle Buskalle The Girl King oli ensimmäinen elokuva Suomessa. Hän kertoo nauttineensa Suomessa työskentelystä.

– Pidän suomalaisista elokuvista ja rakastan suomalaisia, ruotsia äidinkielenään puhuva Buska kertoo suomeksi.