1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähes kolmannes 7-luokkalaisista on pelannut rahapelejä – runsaalla pelaamisella yhteys heikkoon koulumenestykseen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kolmannes 7-luokkalaisista on kokeillut rahapelejä. Tutkijan mukaan pelaamiseen kannattaa puuttua varhain, sillä sen aiheuttamat ongelmat laajenevat useille elämänalueille.

Kotimaan uutiset
Etusormi pajatson kolikonlaukaisimella.
YLE

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kolmannes 7-luokkalaisista on kokeillut rahapelejä. Joskus tai usein on pelannut lähes 18 prosenttia nuorista.

Riskialttiilla tasolla pelaaminen on vajaalla viidellä prosentilla ja todennäköinen peliongelma havaittiin noin kolmella prosentilla osallistuneista. Heistä 86 prosenttia oli poikia ja 14 prosenttia tyttöjä.

Nuoren peliriippuvuus voi kehittyä pitkälle, ennen kuin vanhemmat havaitsevat ongelman, kertoo Helsingin yliopiston tutkija Sari Castrén.

– Rahapelien pelaaminen ei näy päälle päin, kuten esimerkiksi päihteidenkäyttö, johon vanhempien on helppo puuttua varhaisessa vaiheessa. Peliongelmat tulevat usein esiin salakavalasti negatiivisten seurausten myötä, kuten alakuloisuutena, syyllisyydentunteena, keskittymisvaikeuksina, kouluarvosanojen heikkenemisenä, pinnaamisena ja riitoina rahasta.

Ääripäiden aiheuttamat suuret tunnekokemukset, kuten innostus ja pettymys, siivittävät pelaamista ja lisäävät koukuttumista.

Helsingin yliopiston tutkija Sari Castrén

Castrénin mukaan rahapeliriippuvuudessa on samanlaisia piirteitä kuin alkoholiriippuvuudessa. Erilaiset riippuvuus- ja mielenterveysongelmat voivat myös kasautua samoille ihmisille.

– Oireita ovat kasvanut kiinnostus pelaamiseen ja sietokyvyn lisääntyminen, hallinnan menetys pelaamisen suhteen, pako kuormittavista tilanteista, valehtelu, laiton toiminta ja sosiaalisten suhteiden heikkeneminen. Kun pelaamisen tarve lisääntyy jännityksen saavuttamiseksi, se voi johtaa ajatusten keskittymiseen rahapelien ympärille, mikä lisää masennusta, ahdistusta ja eristäytymistä.

Rahapelaaminen on itseään kiihdyttävä kierre

Pelaamisen motiiveja voivat olla jännityksen hakeminen ja ongelmien pakeneminen. Pelaamista voidaan arvostaa, jos se nähdään taitolajina. Rahapelaamisesta voi myös muodostua itseään kiihdyttävä kierre.

– Ensimmäisillä kerroilla saadut voitot voivat luoda kuvitelman, että pelaamisella voi rikastua helposti. Toisaalta myös häviöt kiihdyttävät pelaamista, kun tappiota lähdetään ajamaan takaa ja panoksia kasvatetaan. Ääripäiden aiheuttamat suuret tunnekokemukset, kuten innostus ja pettymys siivittävät pelaamista ja lisäävät koukuttumista.

Ympäristöllä on suuri vaikutus rahapelaamiselle altistumisessa. Vanhemmilta tai kavereilta saadaan mallia hyvässä ja pahassa. Toisaalta ympäristö voi myös ehkäistä huonojen pelitottumusten syntymistä.

– Koulu on otollinen paikka valistukselle, Castrén painottaa.

Hän on huolissaan siitä, että kansainvälisten tutkimusten mukaan vanhemmat ja ammattikasvattajat evät miellä rahapelaamista riskikäyttäytymiseksi päihderiippuvuuden tavoin. Peliriippuvuuteen kannattaa puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Nuorena koukuttuminen ennustaa hieman vakavampaa rahapeliriippuvuutta, mutta hyvällä hoidolla on mahdollista parantaa elämänlaatua.

Tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun) osallistui noin tuhat nuorta.

Lue seuraavaksi