Uskallus on palaamassa perheisiin – asuntokaupan lasku on taittunut

Asuntokaupan lasku alkoi taittua viime vuoden lopulla, ja pitkät kauppaketjut purkautua. Asuntoluottojen kysyntä laski viime vuonna, mutta tehostamistoimien ansiosta Keski-Suomen Osuuspankki ylsi hyvään tulokseen – ja tälle vuodelle ennakoidaan hidasta kasvua.

kiinteistökauppa
Tyhjä asunto.
Heidi Törnroos / Yle

Jo pari vuotta tahmonut asuntokauppa osoitti viime vuoden lopulla vilkastumisen merkkejä.

Patoutuneet tarpeet ja pitkät kauppaketjut alkoivat vihdoin purkautua.

Toimitusjohtaja Janne Särkkä

Sitä on odotettu etenkin kiinteistövälitystoimistoissa, koska vuosia 2012-2013 kuvaa Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Janne Särkän mielestä parhaiten sana syöksykierre.

– Patoutuneet tarpeet ja pitkät kauppaketjut alkoivat viime vuoden lopulla vihdoin purkautua, sitä tietysti tuki edullinen korkotaso. Perheissä levollisuus ja usko omaan talouteen alkoivat lisääntyä ja tuli uskallusta tehdä päätöksiä, Särkkä arvioi.

Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

OP-ryhmä tarjoaa asuntolainoihin jopa vuoden lyhennysvapaan auttaakseen Suomen talouden nousuun. Särkkä pitää tarjousta hyvänä.

– Se antaa asiakkaalle mahdollisuuksia. Uskon, että tämän avulla asiakas voi vapauttaa varojaan esimerkiksi asunnon remontointiin.

Pankin voitto kasvoi

Keski-Suomen Osuuspankki teki viime vuonnavarsinaisella liiketoiminnallaan voittoa lähes 14 miljoonaa euroa. Tulos koheni edellisvuodesta korkokatteen parantumisen, menojen karsimisen ja lisääntyneiden palkkiotuottojen ansiosta.

Äänekosken tehdasinvestoinnilla olisi merkittäviä vaikutuksia koko maakunnan investointeihin.

Pankinjohtaja Pasi Sorri

Toimitusjohtaja Keijo Manner pitää toiminnan tehostamista oikeaksi ratkaisuksi, koska hyvä kannattavuus turvaa tulevaisuutta vahvistamalla vakavaraisuutta.

Mannerin mukaan hyöty näkyy asiakasomistajille asti: viime vuonna pankki maksoi ennätysmäärän OP-bonuksia, yli seitsemän miljoonaa euroa. Pankilla on lähes 150 000 asiakasta, joista reilut 60 000 on asiakasomistajia.

Vientiin odotetaan vauhtia

Tänä vuonna pankin tavoitteet ovat vähintään viime vuoden lukujen tasolla. Pankinjohtaja Pasi Sorri odottaa erityisesti, että euron heikkeneminen, öljyn hinnan lasku, EKP:n elvytystoimet saisivat viennin taas liikkeelle. Suurimman uhkakuvan Sorri näkee liittyvän juuri vaimeaan vientiin.

– Meillä on paljon viennistä riippuvaisia pk-yrityksiä toimialueella, ja mikäli jotain negatiivista tapahtuu, sillä on heikentäviä vaikutuksia myös meidän toimintaan.

Vaikka yritysten sijoitusvolyymit ovat nousussa, investointeja kaivattaisiin Sorrin mielestä nyt kipeästi.

– Uskon, että Äänekosken biotuotetehdasinvestoinnilla olisi merkittäviä vaikutuksia koko maakunnan investointeihin.

Viime vuonna yritysluottokanta laski vajan prosentin.

Janne Särkkää ja Pasi Sorria haastatteli Marja Roiha.