Lapset uskalsivat tehdä lumigraffiteja historiallisen rakennuksen seiniin

Sopiva suojasää, karheahko seinä ja pikkupakkanen yöksi. Siinä on lumigraffiteille sopivat olosuhteet. Forssassa historiallisen Kehräämön seinät saivat hauskan ilmeen. Kuvataidekoulun lasten töitä on ihasteltu paljon.

ilmiöt
Lumisia kuvioita tiiliseinällä
Tehtävänä oli luoda seinälle ihmis- ja eläinaiheisia graffitejaVille Välimäki / Yle
Sarvipääpiru seinällä lumelle tehty
Forssan Kuvataidekoulun neljä ryhmää kävivät helmikuun tekemässä lumigraffiteja Forssan Kehräämön punatiilisiin seiniin. Lumigraffitien tekeminen on helppoa. Suojalunta taputellaan seinään. Jos on sopiva pikkupakkanen luvassa yöksi niin lumi jämähtää muutamaksi päiväksi paikalleen.

Forssan Kuvataidekoulun neljä ryhmää kävivät tiistaina tekemässä lumigraffiteja Forssan Kehräämön punatiilisiin seiniin. Koulu kun toimii samojen seinien sisällä.

Kehräämö on suojeltua ja rakennushistoriallisestikin arvokasta aluetta, sillä Axel Wilhelm Wahrenin perusti puuvillakehräämön vuonna 1847. Tehdasmiljöössä on nykyään kulttuuria, koulutusta, historiaa, perinteitä ja vapaa-ajan tekemistä.

Lumigraffitien tekeminen on helppoa. Suojalunta taputellaan seinään. Jos on sopiva pikkupakkanen luvassa yöksi niin lumi jämähtää muutamaksi päiväksi paikalleen.

Kaikkiin seiniin ei nämäkään graffitit sovi, silla rapattuun seinään voi jäädä jälki kosteudesta.

Tiistaina iltapäivällä graffitit syntyivät kahden ryhmän työnä

Maikku Aho

Forssan kuvataidekoulun opettaja Maikku Aho sai maanantai-iltana idean että jotain mukavaa voisi lumesta tehdä.

–Tiistaina iltapäivällä graffitit syntyivät kahden ryhmän työnä. Nuorimmat tekivät ensin ja vanhemmat sitten, tunnin kumpikin ryhmä, kertoo Maikku Aho.

Koulun ikähaitari on laaja 4-ikävuodesta 12-vuotiaisiin.

Niinpä seinälle syntyneitäkin graffiteja onkin monenlaisia ja -tasoisia.

Seuravaaksi värjätään lunta elintarvikeväreillä

Vanhimmat oppilaat pääsivät käyttämään tikkaita ja jakkaroita, joilla syntyi näyttäviä teoksia. Lumiharjoilla ja tumpuilla ja paljailla sormillakin sai vetäistyä ylimääräistä lunta pois.

– Facebookissa olemme saaneet todella hyvää palautetta, Maikku Aho iloitsee.

Soodaa ja etikkaa kun sekoittaa väriaineeseen niin sen pitäisi jäädä lumen pintaan

Maikku Aho

Tiistaiksi sattui sopivasti uutta puhdasta lunta, jonka vesiarvo oli juuri sopiva niin että seinälle taputeltu lumi myös tarttui karheaan tiiliseinään.

Seinälle syntyi monenlaisia ihmisfiguureita, kuten metsää, lohikäärme ja pikkupiru, kissa sekä Tintti-sarjakuvan Milou-koiraa muistuttuva hahmo, talutushihnan kanssa.

Kuvataidekoululaiset innostavat kokeilemaan lumigraffitien tekemistä kotona. Hauskat hahmot yllätävissä paikoissa voivat saada ohikulkijatkin hymyilemään.

Jatkoakin on kuulemma luvassa, sillä koululaiset haluavat kokeilla lisää leikkimistä lumen kanssa.

– Seuraavaksi koetetaan värjätä lunta. Soodaa ja etikkaa kun sekoittaa väriaineeseen niin sen pitäisi jäädä lumen pintaan. Täytyy tehdä testejä ensi, Aho hymähtää.