Korvatulehdusmittari näyttää vähentävän lääkärikäyntejä

Kotiin jaetuista korvatulehdusmittareista on saatu hyviä kokemuksia Oulussa. Keväällä aloitetussa kokeilussa perheisiin on jaettu noin 120 korvatulehdusmittaria ja mittausten piirissä on ollut lähes 400 lasta. Myöhemmin selviää, saadaanko mittarin käytöstä todellisia säästöjä terveydenhuollossa.

Kotimaa
Korvatulehduksia voidaan testata kotimittareilla.
Kati Teirikko / Yle

Oululainen Turusen perhe on mukana kokeilussa, jossa lasten korvatulehdusta voi mitata kotioloissa. Kolmesta lapsesta erityisesti nuorimmat, alle kolmevuotias poika ja nelivuotias tyttö ovat sairastaneet useita korvatulehduksia. Korvien tutkiminen mittarilla kotona on antanut varmuutta siitä, kannattaako lähteä lääkäriin.

– Ehkä niitä turhia reissuja on jäänyt käymättä. Joka räkätauti, missä korva saattaa olla kipeänä, ei etene korvatulehdukseksi. Tietokoneen käyttöähän tämä vaatii, mutta ohjelma on helppo ja selkeä, Tuija Turunen kertoo.

Korvamittari, Otometri, on ollut käytössä perheessä keskimäärin kerran kuussa syksystä lähtien. Mittauksessa lapsen korvaan laitetaan mittari, josta johtaa piuha tietokoneeseen. Kone kertoo värikoodein, onko tärykalvon toiminta heikentynyt.

Mittari ei varsinaisesti kerro, onko korvassa tulehdus vaan se analysoi tärykalvon toiminnan muutoksia. Jos tärykalvo ei juurikaan liiku, se voi olla merkki tulehduksesta.

Toiveissa myös säästöt

Kokeilussa perheisiin on jaettu noin 120 korvatulehdusmittaria ja mittausten piirissä on ollut lähes 400 lasta Kiimingin hyvinvointikeskuksen alueella. Varsinaiset tulokset saadaan vasta myöhemmin, mutta terveyskeskuslääkäri Satu Vavuli arvioi, että erityisesti korvamittaria käyttäneiden perheiden lääkärissäkäynnit ovat vähentyneet.

– Tuntuu siltä, että perheiden, joissa korvamittari on ollut käytössä, käynnit ovat jääneet vähemmälle. Mittarista on mielestäni hyötyä, sillä se antaa tukea ja varmuutta perheelle lapsen korvan tilanteesta, Vavuli sanoo.

Parhaillaan kartoitetaan ja kerätään tarkempia käyttäjätietoja korvamittarista. Tämän jälkeen nähdään, ovatko terveyskeskuskäynnit vähentyneet ja onko näin saatu säästettyä esimerkiksi rahaa.

Oulussa korvatulehdusepäilyn tai korvakivun takia tehdään oin 10 000 lääkärikäyntiä joka vuosi. Noin puolessa tapauksissa paljastuu korvatulehdus. Oulussa on laskettu, että jos kotikäyttöinen mittari vähentäisi lääkärikäyntejä esimerkiksi kolmanneksella, yksi lääkäri voitaisiin irrottaa muuhun työhön.

Tarkoituksena on jakaa mittareita vielä 80 perheeseen.

Virhemittauksiakin sattuu

Korvatulehduksen hoito ei ole enää automaattisesti sitä, että lapselle määrätään antibioottikuuri.

– Usein suositellaan, että alkavaa korvatulehdusta voi jäädä seuraamaan. Monet perheet ovat myös asiasta tietoisia ja haluavat seurata kotona tulehduksen kehittymistä, Satu Vavuli sanoo.

Vavulin kohdalle ei ole sattunut tapausta, jossa korvatulehdusmittari olisi näyttänyt kotona eri tulosta kuin lääkärin tekemä tarkastus. Virhemittauksiakin on kuitenkin ollut.

– Kollegoille on muutaman kerran tullut ristiriitaisia tuloksia. Korvamittari on saattanut näyttää kotona tulehdukseen viittaavia lukemia ja lääkärin tutkimuksissa on paljastunut, että tulehdusta ei ole tai on käynyt myös toisinpäin, Vavuli kertoo.

Korvamittarin on kehittänyt Kempeleessä toimiva Otometri.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus