1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsilta syömättä jäänyt kouluruoka päätyy viimein lautasille

Oulun kaupungin liikelaitos Serviisi on sopinut kolmen alueen asukasyhdistyksen kanssa koulujen ylijäämäruuan jakamisesta. Tähteiden jakaminen ei ollut ennen mahdollista. Nykyäänkin jakamisella on paljon rajoituksia.

Kotimaan uutiset
Kuva broileri-annoksesta, jonka hinta on puolitoista euroa
Timo Leponiemi / Yle

Joissain oululaiskouluissa on alettu jakaa ylijäämäruokaa alueen asukkaille. Paulaharjun koulu on jo aloittanut tähderuuan jakamisen, ja Rajakylä aloittaa ensi viikolla. Lintulammen koulu aloittaa ruuan jakamisen maaliskuussa, Oulun kaupungin liikelaitoksesta Serviisistä kerrotaan.

Ruoka jaetaan asukasyhdistyksille, jotka antavat sen eteenpäin. Asukastuvat saavat itse määritellä, kenelle ne antavat ruuan.

Ateriapalveluasiantuntija Anne Hautamäki Serviisistä kertoo, että ruokaa ei voi antaa muista kuin kouluista, joissa se myös valmistetaan.

– Tällä hetkellä meillä on linjattu, että ylijäämäruoka jaetaan valmistuskeittiöistä. Perusteluna on ollut se, että ruuan täytyy olla turvallista, riittävän kuumaa tai riittävän kylmää, kun se luovutetaan.

Valmistuskeittiöitä on parikymmentä

Serviisi kokeili keväällä ruuan luovuttamista Kellossa. Kokemukset olivat hyviä, mutta ruokaa ei jäänyt joka päivä jaettavaksi, Hautamäki sanoo. Ruuan päivittäinen saaminen ei ole varmaan myöskään niissä kouluissa, joissa jakaminen vasta alkaa.

Ruuan jakaminen ei ollut lainkaan mahdollista reilu vuosi sitten, ennen kuin Eviran ohjeistusta muutettiin.

Myös muissa suomalaiskaupungeissa on lakimuutoksen myötä alettu jakaa tähderuokaa.

Lue seuraavaksi