Jihadistinaiset julkaisivat oppaan Isisin vallan alla eläville naisille – naimisiin voi mennä 9-vuotiaana, muotiliikkeet paholaisen työtä

Naisten al-Khansaan prikaatin julkaisemassa manifestissa opastetaan naisia elämään verhottuina ja suljettujen ovien takana. Samalla pyritään luomaan elämästä Isisin vallan alla kuva, joka houkuttelisi muiden arabimaiden naisia, arvioi oppaan englanniksi kääntänyt säätiö.

Ulkomaat
Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.
Jaipal Singh / EPA

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön naispuoliset tukijat ovat julkistaneet oppaan siitä, kuinka naisten tulisi elää Isisin hallitsemilla alueilla.

Irakilaisten ja syyrialaisten naisten muodostaman al-Khansaan prikaatin nimissä julkaistussa manifestissa naisia kehotetaan pysyttelemään piilossa ja verhottuna, tukien islamilaista kalifaattia suljettujen ovien takana.

Oppaan mukaan tytöille on sallittua mennä naimisiin jo 9-vuotiaana, ja ihanteellista olisi, että he olisivat naimisissa 16- tai 17-vuotiaina.

Muotiliikkeet ja kauneussalongit opas tuomitsee paholaisen työnä sekä neuvoo naisia olemaan turmelematta itseään käymällä töissä.

Länsimaisen tasa-arvoisen naisen mallin al-Khansaan prikaati tuomitsee epäonnistuneena, samoin eurooppalaisen epäuskoisen kulttuurin, sivistyksen valheellisuuden ja materialismin. Sen sijaan naisia kehotetaan omistautumaan uskonnolliselle tiedolle.

"Pois kotoa vain poikkeustapauksessa"

Naisen päätehtävä on oppaan mukaan pysyä kotona miehensä ja lastensa kanssa. Vain poikkeustapauksessa nainen voi lähteä kodistaan palvellakseen yhteisöään, esimerkiksi käydäkseen pyhää sotaa, kun miehiä ei ole saatavilla ja opiskellakseen uskontoa. Myös naislääkärit ja opettajat saavat poistua kotoaan, mutta heidän pitää noudattaa tiukasti islamilaisen sharialain määräyksiä, jihadistinaiset opastavat.

– Sanomme, pysykää kodeissanne, mutta tämä ei millään muotoa tarkoita, että tukisimme lukutaidottomuutta, takapajuisuutta tai oppimattomuutta, oppaassa sanotaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan opas on julkaistu internetissä 23. tammikuuta. Oppaan on kääntänyt arabiasta englanniksi ääriainesten vastainen Quillam-säätiö, joka käännöksessään myös analysoi tekstiä.

Säätiön mukaan oppaan tarkoitus on selvä, propaganda myyttien purkamiseksi ja tukijoiden värväämiseksi. Säätiö katsoo, että opas on suunnattu erityisesti naisille Saudi-Arabiassa ja Persianlahden maissa.

Suuri osa tekstistä keskittyy kuvaamaan sitä, miten normaalia naisten elämä on Isisin valtaamilla alueilla sekä korostamaan sen paremmuutta verrattuna naisten osaan muun muassa Saudi-Arabiassa. Tekstissä ei mainita julmuuksia, joiden kohteeksi naiset ovat joutuneet Isisin jyrkän islamintulkinnan nimissä.