Hyppää sisältöön

Elävä musiikki tarvitsee tiloja – "Bändi ei kehity ilman treenikämppää"

Treenitilojen löytäminen on hankalaa erityisesti nuorille muusikoille, joilla ei välttämättä ole rahaa isoihin vuokriin. Aloittelevalle bändille treenikämpällä on iso merkitys, sanotaan ELMUsta.

Muusikot löytävät treenitiloja monelta taholta, esimerkiksi kuntien, yhdistysten ja yksityisten kautta. Treenikämppiä ei silti ole liiaksi, ja Teoston Treenikämpät 2013 (siirryt toiseen palveluun) -raportissa 85 prosenttia vastaajista sanoo, ettei omalla paikkakunnalla ole riittävästi harjoitustiloja. Suurin osa kyselyyn vastanneista asuu isoissa kaupungeissa.

Helsinkiläisen Elävän musiikin yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Jyri Forsström kertoo, että erityisen hankalaa on nuorilla, jotka vasta aloittelevat bänditoimintaa. Heiltä ei esimerkiksi vielä löydy välttämättä rahaa treenikämpän vuokraamiseen. Jos sopivia tiloja ei löydy, voi treenit aloittaa vaikka autotallissa.

– Itsekin soitin penskana kaverin vanhempien autotallissa. Kesällä oltiin joskus ulkonakin. Se ei vain ehkä ole kaikkein naapuriystävällisintä, Forsström naurahtaa.

Tiloja voi kysellä vaikka toimistoilta ja yhdistyksistä

Helsingissä treenitiloja tarjoavat Elmun lisäksi yksityiset tahot sekä kaupungin Nuorisoasiainkeskus. Tiloja löytyy esimerkiksi treenihotellien muodossa. Ne ovat yksityisten firmojen taloja, joista löytyy useita treenikämppiä.

Itsekin soitin penskana kaverin vanhempien autotallissa. Kesällä oltiin joskus ulkonakin.

Jyri Forsström

– Joskus toimistot antavat työntekijöidensä käyttää varastotiloja treenikämppänä. Myös ylioppilaskuntien ja muiden järjestöjen sekä koulujen kautta voi löytää tiloja, Jyri Forsström vinkkaa.

Teoston raportin mukaan muusikot treenaavat myös muun muassa asuinkerrostalojen kellareissa, teollisuus- ja varastorakennuksissa, väestönsuojissa ja nuorisotaloilla.

Raportin mukaan Helsingissä treenikämppien vuokrat voivat olla lähes 500 euroa kuukaudessa, kun muualla maassa ne ovat noin 300 euroa. Kuluja voi pienentää jakamalla treenikämpän useampien yhtyeiden kesken. Näin tekee kyselyn mukaan suurin osa vastanneista. Forsströmin mukaan samassa kämpässä saattaa harjoitella neljäkin bändiä.

Ylioppilaskuntien ja muiden järjestöjen sekä koulujen kautta voi löytää tiloja.

Jyri Forsström

Treenitilojen vähyyttä selittää kyselyn mukaan esimerkiksi se, että ne sijaitsevat usein vanhoissa, huonokuntoisissa rakennuksissa, jotka puretaan ensimmäisenä uudisrakennusten tieltä.

Treenikämpän löytämisellä on iso merkitys aloittelevan bändin tulevaisuudelle.

– Jos ei ole paikkaa, missä treenata, bändi ei kehity. Enemmän kuin puolet Elmun toiminnasta liittyy treenikämppiin, Forsström sanoo.

.
.