Uusi virtuaaliraha OneCoin – verkostomarkkinointia, sijoittamista vai huijausta?

Suomen Pankki ja Euroopan pankkiviranomainen EBA varoittavat virtuaalivaluuttojen riskeistä. Tunnetuimman virtuaalirahan, Bitcoinin, suosio on kuitenkin poikinut markkinoille runsaasti uusia niin sanottuja kryptovaluuttoja. Tammikuussa lanseerattu OneCoin-virtuaaliraha herättää nyt eniten keskustelua – ja epäilyksiä.

OneCoin mainostaa itseään virtuaalirahana. Arvostelijoiden mielestä kyse on verkostomarkkinnoinnista, joka muistuttaa pyramidihuijausta. Kuva: Yle

Hongkongissa tammikuun loppupuolella verkkoon polkaistiin jälleen yksi uusi virtuaalivaluutta. Kolmessa viikossa näitä OneCoineja on syntynyt yli 20 miljoonaa. OneCoin on yksi virtuaalivaluutta satojen muiden joukossa.

– Tuntuu, että bitcoinin suosion siivittämänä kovin monet ovat ajatelleet, että minäkin voisin tässä mahdollisesti lähteä innovoimaan ja hyötymään tästä tendenssistä, Suomen Pankin osastojohtaja Päivi Heikkinen kuvailee.

Bulgarialainen Ruja Ignatova innostui juurikin bitcoinin suosiosta. Hän ideoi virtuaalivaluuttamallinsa yhdessä saksalaisen liiketuttavansa kanssa. Toiminta-ajatus eroaa kuitenkin alkuperäisestä innostajasta. Ignatovan valuutta on täysin yhden yrityksen hallinnassa ja nainen itse omistaa yhtiöstä yli 95 prosenttia.

Lisäksi yrityksen päätoimiala ei ole sijoittamiseen, rahoitukseen tai maksuvälineeseen suoraan sidoksissa, vaan se tarjoaa päätuotteenaan koulutusta. Virtuaalivaluuttaa saa toistaiseksi käsiinsä mutkan kautta vain ostamalla netistä koulutuspaketteja, joiden avulla luvataan opettaa taloudesta ja muun muassa virtuaalivaluuttasijoittamisesta. Koulutuspakettien hinnat vaihtelevat sadoista tuhansiin euroihin.

– Ihmisten pitäisi tietää, mitä he virtuaalivaluutalla tekevät, eikä ostaa sokkona jotain, mitä eivät sitten osaa hyödyntää, Ruja Ignatova selittää liikeideaansa.

Takeita virtuaalivaluutan suosioon ja sen myötä arvonnousuun ja aseman vakiintumiseen ei ole, minkä myöntää Ignatovakin.

Ruja Ignatova Kuva: Yle

Hänen maalailemansa kuva OneCoinista yleisenä maksuvälineenä on erittäin kaukana todellisuudesta. Menestyneimmän virtuaalivaluutta Bitcoinin aktiivisten käyttäjien määrä liikkuu Suomessa arviolta 20 000 tuntumassa, ja maksuvälineenä se käy ani harvaan paikkaan.

Euroopan maiden tasolla vasta keskustellaan, miten virtuaalivaluuttaan pitäisi suhtautua tulevaisuudessa esimerkiksi lainsäädännössä. Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen listaa kolme asiaa, joita maksuvälineeltä yleisesti vaaditaan.

– Sen pitää olla yleisesti hyväksytty, sen arvon pitää säilyä ja sen pitää olla helposti ja selkeästi tunnistettavissa oikeaksi maksuvälineeksi. Tällaisella uutta teknologiaa hyödyntävällä aivan uudella toimintamallilla virtuaalivaluutoilla on aikamoinen takamatka, että nämä kaikki vaatimukset täyttyisivät.

Suomen Pankki kehottaa varovaisuuteen

Uusi virtuaalivaluutta perustuu pitkälti verkostomarkkinointiin eli siihen, että koulutuspaketteja ostaneet markkinoivat virtuaalivaluuttaa edelleen ja saavat palkkiota hankkimistaan uusista jäsenistä.

OneCoin on herättänyt myös viranomaisten epäilyt siitä, että kyseessä olisi eräänlainen pyramidipeli. Epäilijöiden joukossa on myös esimerkiksi suomalainen tietokirjailija Petteri Järvinen.

– Tietysti ihmiset kritisoivat sitä, mitä eivät ymmärrä. Tämän lisäksi on tietysti kilpailijat, Ruja Ignatova vastaa huijausepäilyistä kysyttäessä.

Euroopan pankkiviranomainen EBA ja Suomen Pankki ovat molemmat varoittaneet virtuaalivaluutoista.

– Virtuaalivaluuttoihin sisältyy tänä päivänä todella suuria riskejä arvon heilahtelun ja yleisen takaisin lunastettavuuden ja hyväksyttävyyden ja rikosalttiuden muodossa. Kehottaisin jokaista perehtymään hyvin tarkkaan siihen, mitä heille tarjotaan, ja pohtimaan omalta osaltaan, että mistä tuotteesta mahtaa olla kysymys, Suomen Pankin Päivi Heikkinen sanoo.

Ruja Ignatova kertoo, että uusi virtuaalivaluutta on otettu erityisen hyvin vastaan kaikista Euroopan maista juuri Suomessa. Suomen lippu näkyykin yhtiön jäsenmäärästä kertovassa statistiikkakuvassa neljäntenä – Kiinan, Thaimaan ja Malesian jäljessä. Suomalaisia jäseniä on Ignatovan mukaan tähän mennessä yli 2 500.