1. yle.fi
  2. Uutiset

83-vuotias teräsmies aloitti uimahyppyharrastuksen 70-vuotiaana – video

Joensuulainen Pentti Hassinen on tuttu näky Joensuun virkistysuimala Vesikossa. Päivittäin hän suorittaa 5 -10 hyppyä korkeimmalta, eli viiden metrin tasanteelta.

uimahypyt
Pentti Hassinen1.JPG
Yle / Tapio Laakkonen
Pentti Hassinen6.JPG

Pentti Hassinen aloitti uimahyppyharrastuksen noin 70-vuotiaana. Alkuun mies hyppäsi alimmalta tasanteelta ja opetteli sukeltamaan syvälle. Sen jälkeen Pentti kyseli neuvoja hyppäämiseen paikalliselta uimahyppyopettajalta.

– Tärkein neuvo, jonka uimahyppyopettaja Riihelä antoi, oli että ajattele hyppy loppuun saakka. Jos ajatus katkeaa kesken hypyn, niin se ei onnistu niin hyvin.

Pentti Hassinen on pitäytynyt hyvin tehdyissä perushypyissä, temppuja tai kierähdyksiä hän ei ole opetellut. Joensuussa on Pentin mukaan muuten hyvä hypätä, mutta allas saisi olla hiukan syvempi.

– Melko pohjaan painuu tässä 3,8 metrin syvyisessä altaassa. Kerran kolhaisin vähän päätä kaakeliin hypyn jälkeen.

Hyppy hoitaa myös kuntoa

Uimahyppy torniin kiipeämisineen tarjoaa liikuntaa ja onnistunut hyppy tuo aina hyvän mielen. Hyppyjen lisäksi Pentti Hassinen hoitaa kuntoaan uimalla, päivittäiset uintimatkat ovat tällä hetkellä muutaman sadan metrin mittaisia.

Semmoinen olisi kaikista parasta, että ellää silleen kuin itse haluaa, eikä niinkuin muut neuvvoo

Pentti Hassinen

– Pidempiäkin matkoja tulee uitua, mikäli altaassa on tilaa riittävästi.

Elämänura kuorma-autoilijana

Elämänuransa Pentti Hassinen teki yrittäjänä kuorma-autojen kanssa. Mies muistaa vielä ajan, jolloin Joensuussa Länsikadun paikalla oli peltoa. Silloin edessä oli oikeita hevosvoimia.

– Tuossa missä on Länsikadun jalkakäytävä, muistan kun kynsin hevosella peltoa siinä kohden.

– Suurimman osan elämästäni vietin kuorma-auton ratin takana. Lähestulkoon jokaisen joensuulaisen kerrostalotyömaan maita olen ajellut. Maita pois ja soraa tilalle.

– Aina olen ollut aktiivinen liikkuja. Silloin kun ei uimahalleja ollut, juoksin melko usein Mäntyniemeen uimaan. Metsätöitä myös teen vielä tälläkin hetkellä ja tänä talvenahan on saanut lumitöitäkin tehdä.

Elämänohjeeksi nuoremmille Pentti Hassinen sanoo: Semmoinen olisi kaikista parasta, että ellää silleen kuin itse haluaa, eikä niinkuin muut neuvvoo.

Lue seuraavaksi