Hovioikeus uskoi uusia todistajia – kauppapuutarhalta suuret korvaukset sivusuun

Kouvolalainen Aurinkotarhat on kiistellyt vuosia tavarantoimittajan kanssa kastelujärjestelmästä. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeuden mielestä kastelujärjestelmän viallisuutta ei pystytty osoittamaan. Toimitusjohtajan mielestä kyse on ennakkotapauksesta koko puutarha-alalle. Yritys aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Kotimaa
Viljelijä korjaamassa kurkkusatoa kasvihuoneessa.
Yle

Helsingin hovioikeus on äänin 2-1 kumonnut kouvolalaiselle Aurinkotarhat Oy:lle tuomitut vahingonkorvaukset tavarantoimittajaa vastaan käydyssä oikeustaistelussa. Vantaan käräjäoikeus oli tuominnut Schetelig -yhtiön korvaamaan kauppapuutarhalle oikeudenkäyntikuluineen noin 670 000 euroa.

Kiistassa on kyse Scheteligin toimittamasta kastelujärjestelmästä, jossa Aurinkotarhojen mukaan oli käytetty vääräntyyppistä muovin pehmenninainetta. Aineen vuoksi lähes kaikki tomaatti- ja kurkkuviljelmät olivat kuolleet höyrystymisen vuoksi. Tapaus sattui vuonna 2010.

Hovioikeudessa kuultiin uusia todistajia, joiden kertomusten pohjalta hovioikeus päätti kumota käräjäoikuden päätöksen. Oikeuden mukaan oli jäänyt näyttämättä, että pehmenninainetta olisi ollut kastelujärjestelmässä jo toimitushetkellä. Aine on voinut oikeuden mukaan tulla järjestelmään jostakin muusta kasvihuoneeseen liittyvästä lähteestä. Kastelujärjestelmä ei siten ole ollut virheellinen.

Hovioikeus velvoitti Aurinkotarhat korvaamaan Scheteligille yhteensä 100 000 euron edestä oikeudenkäyntikuluja. Lisäksi saamatta jäävät satojen tuhansien eurojen korvaukset.

Aurinkotarhojen toimitusjohtaja Marko Hauhtonen kertoo, että yritys aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Hauhtonen näkee ratkaisun ennakkotapauksena koko alalle.

– Kauppapuutarhojen kannalta ratkaisu on katastrofaalinen. Se tarkoittaa, että yritykset eivät saa mitään oikeutta viallisia osia toimittavia yrityksiä vastaan, sanoo Hauhtonen.

Hovioikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Keskilaakso-lehti.