Hyppää sisältöön

Näin kauneusihanteet ovat muuttuneet viime vuosikymmenten aikana

Se, mitä on pidetty kauniina, on muuttunut vuosikymmenten kuluessa paljonkin. Katso, mitä on pidetty ihannevartalona eri aikoina.

Suomen hiekkarantojen kuningatar kilpailun voittaja 1972
Ihannevartalo on vaihdellut rehevästä tikkulaihaan ja kurvikkaasta atleettiseen vartalotyyppiin.

Kauneusihanteet ovat määrittäneet ihmisten ajatuksia kauneudesta kautta aikojen. Kuitenkin se, mitä pidetään kauniina, on vaihdellut radikaalisti vuosien mittaan. Ihannevartalo on vaihdellut rehevästä tikkulaihaan ja kurvikkaasta atleettiseen vartalotyyppiin.

Eri aikakausien elokuva- ja musiikkitähdet kuvaavat hyvin ajan ihanteita. 50-luvun ihannenainen oli kurvikas kuin Marilyn Monroe, kun taas 60-luvun naiset laihduttivat saadakseen poikamaisen figuurin kuten huippumalli Twiggylla. Samoin 90-luvulla Kate Mossin edustama äärimmäisen laiha vartalomalli sai naiset ympäri maailman laihduttamaan.

Kauneusihanteiden aiheuttamat paineet ovat aikaansaaneet erilaisia ongelmia eri aikakausina. Laihuuden ihannointi aiheutti monilla syömishäiriöitä, kuten anoreksiaa ja bulimiaa. 2010-luvulla villitsevä urheilullisuuden arvostus ajaa ihmisiä kuntosaleille. Jos kyykyt eivät kuitenkaan tarjoa halutunlaista terhakkaa takapuolta, saattaa kauneusihanteita tavoitteleva turvautua kirurgin veitseen. Plastiikkakirurgia onkin monelle ratkaisu kauneusihanteiden saavuttamiseksi.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.