1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aulanko kiinnostaa retkeilijöitä vuodesta toiseen – Torronsuo romahti

Joutsenia ja muuta luontoa kävi ihailemassa Hämeenlinnan Aulangolla viime vuonna 370 000 ihmistä. Sen sijaan Tammelan Torronsuolle pitäisi tehdä jotain. Hyvistä liikenneyhteyksistä huolimatta se ei tunnu vetävän retkeilijöitä.

Kotimaan uutiset
Pylväitä jotka kuvaavat kävijämääriä
Aulangon kävijämäärät ovat omaa luokkaansa. Sinne kun pääsee suoraa autolla.Yle

Hämäläisten kansallispuistojen sekä retkeily- ja suojelualueiden kävijämäärät vaihtelevat paljon eri vuosina.

Metsähallituksen luontopalvelujen mukaan Tammelan Liesjärvellä, Lounais-Hämeessä kävi viime vuonna 28 600 ihmistä.

Tammelan ylängöllä sijaitsevan Liesjärven kansallispuisto on tuuheiden metsien ja metsäsoiden aluetta, jossa on myös harjuja ja järvimaisemaa.

Torronsuon vetovoima notkahti

Liesjärvellä kävijämäärä oli suurin neljään vuoteen, sen sijaan Torronsuo kävijämäärä romahti aiemmista vuosista kolmanneksella.

Torronsuolla oli oli vuonna 2014 vain 12 000 vierailijaa.

Torronsuon kansallispuisto on lähes kokonaan suota. Paksuimmillaan turvekerros on jopa 10 metriä. Suon keskellä on lukuisia metsäsaarekkeita ja sitä reunustavat metsät, harjut, kalliojyrkänteet ja näköalakalliot.

Evon retkelyalueella Hämeenlinnan Lammilla on viime vuosina käynyt noin 60 000 ihmistä. Viime vuonna Metsähallituksen kirjaama luku oli 64 400.

Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnassa viime vuosi oli vilkas. Joutsenia ja muuta luontoa ihaili 370 000 ihmistä Luku on toiseksi suurin Metsähallituksen kuusi vuotta kattavassa tilastossa.

Vaikuttaako sää retkeilijöihin?

Ilmat vaikuttavat ainakin jonkin verran ihmisten viihtymiseen kansallispuistoissa sekä retkeily- ja luonnonsuojelualueilla.

Touko-syyskuu oli erityisen sateinen Kanta-Hämeessä vuonna 2012. Tuona vuonna Liesjärven ja Evon kävijämäärät olivat alemmat kuin edellisenä ja seuraavina vuosina.

Sen sijaan Torronsuon kävijöihin sateet eivät vaikuttaneet ja Aulangolla kävijöitä oli vuonna 2012 ennätysmäärä.

Metsähalllituksen kävijätilastot ovat vuosilta 2009-2014.

Lue seuraavaksi