1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Kerry Ukrainassa: Venäjän sitouduttava väkivaltaisuuksien lopettamiseen välittömästi

Yhdysvallat vaatii, että Venäjää osoittaisi sitoumuksensa lopettaa verenvuodatuksensa Ukrainassa. Yhdysvallat odottaa diplomaattista ratkaisua Ukrainan ja Venäjän konfliktiin.

Ukraina
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kuvattuna Kiovassa 5. helmikuuta 2015.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kuvattuna Kiovassa 5. helmikuuta 2015. Roman Pilipey / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati torstaina Kiovassa, että Venäjä osoittaisi sitoumuksensa lopettaa verenvuodatus Ukrainassa välittömästi. Kerry patisti Venäjää noudattamaan Minskissä syyskuussa 2014 sovittua tulitaukoa.

Kerry ilmoitti Yhdysvaltain odottavan diplomaattista ratkaisua Ukrainan ja Venäjän konfliktiin. Hän muistutti, että Yhdysvallat ei pysty sulkemaan silmiään Venäjän joukkojen vyöryessä rajan yli.

Kerry vaati Venäjää lopettamaan tukensa Itä-Ukrainan kapinallisille ja auttamaan tuomaan myös nämä neuvottelupöytään. Kerry ei ottanut kantaa Yhdysvaltain mahdolliseen aseapuun Ukrainalle.

Useat Euroopan maat vastustavat Ukrainan tukemista aseellisesti. Saksan ja Ranskan johtajat ilmoittivat torstaina matkustavansa kiireellisesti Ukrainaan vielä samana päivänä ja jatkavansa sieltä Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia perjantaina.

Kerry nosti myös esiin siviilien vaikean tilanteen Kiovassa ja toivoi rauhanomaista ratkaisua Ukrainaan.

Kerry puhui tavattuaan Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa. Hän arvioi, että Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden yhteinen vierailu Ukrainaan myöhemmin torstaina osoittaa Yhdysvaltojen ja Euroopan olevan yhteisessä rintamassa vaatimuksissaan Venäjälle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi