1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avioliittolakikeskustelun seuraus: Kirkosta erottiin taas ennätystahtia

Viime vuosi oli toinen huippuvuosi kirkosta eroamiseen. Julkinen keskustelu vaikutti ensimmäistä kertaa jonkin verran myös kirkkoon liittymiseen.

Kotimaan uutiset
äänestys
Yle

Kirkosta erosi viime vuonna yli 78 000 suomalaista. Luku on kirkkohistorian toiseksi suurin. Kirkon tietojen mukaan evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi vajaa kaksi prosenttia suomalaisista.

Suurin syy eroamiseen on sukupuolineutraalin avioliittolain ympärillä etenkin loppuvuodesta käyty julkinen keskustelu ja päätös. Avioliittolaista äänestettiin marraskuussa eduskunnassa ja kirkosta erosi muutaman päivän aikana 15 000 jäsentä.

Kirkosta eroamisen ennätysvuosi on vuosi 2010, jolloin TV2:n Homoilta -ohjelman jälkeen kirkosta erosi yhden kuukauden aikana lähes yhtä paljon kuin viimeisten kymmenen vuoden aikana on eronnut koko vuoden aikana. Keskimäärin kirkosta eroaa 40 000 jäsentä vuosittain.

Kirkosta eroaminen on enemmän kuin tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2010 kirkosta erosi vähän yli 83 tuhatta suomalaista.

Julkisuus vaikuttaa myös liittymiseen

Kirkkoon kuului viime vuoden lopulla lähes 74 prosenttia suomalaisista. Kirkkoon liittyy vuosittain kasteen ja harkinnan jälkeen pienen kaupungin verran jäseniä, viime vuonna lähes 16 000 suomalaista.

– Havaitsimme ensimmäistä kertaa, että julkinen keskustelu myös lisää liittymistä. Normaalisti hiljaisena joulukuuna kirkon jäsenmäärä lisääntyi muutamalla sadalla, vs. johtaja Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta vertaa.

Kirkkoon liittyminen on vuosittain vakaata, joten pienet luvut näkyvät kokonaisluvuissa. Viime vuonna liittyneiden määrässä tehtiin ennätys. Määrässä on ollut hienoisessa kasvussa viime ja edellisenä vuonna.

Lue seuraavaksi