Obama: "Dalai-lama on hyvä ystävä ja inspiraation lähde"

Yhdysvaltain presidentti puhui tilaisuudessa, jossa tiibetiläisten hengellinen johtaja oli läsnä. Kahdenkesken Obama ja Dalai-lama eivät tavanneet. Kiina oli etukäteen varoittanut tästä.

Ulkomaat
Dalai Lama.
Dalai-lama keskustelee Presidentti Obaman neuvonantajan Valerie Jarrettin kanssa Yhdysvaltain kongressin jäsenten järjestämällä rukousaamiaisella. Dennis Brack / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama osoitti suosiotaan Dalai-lamalle puhuessaan tilaisuudessa, jossa tiibetiläisten hengellinen johtaja oli läsnä. Obama ei kuitenkaan tavannut Dalai-lamaa kahdenkesken.

Obama kutsui Dalai-lamaa hyväksi ystäväkseen ja inspiraation lähteeksi.

– Hän on vahva esimerkki intohimoisesta toiminnasta. Hän inspiroi meitä puhumaan vapaudesta ja ihmisarvosta, Obama sanoi.

Kiina seurasi tarkasti Washingtonissa järjestettyä kansallista rukousaamiaista, johon Obama ja Dalai-lama osallistuivat. Etukäteen Kiina varoitti, että se pitäisi Obaman ja Dalai-laman tapaamista loukkauksena. Kiina vastustaa jyrkästi virallisia tapaamisia Dalai-laman kanssa.

Aiemmin Obama ja Dalai-lama ovat tavanneet suljettujen ovien takana.

Yhdysvalloissa helmikuun ensimmäisenä torstaina järjestettävään rukousaamiaiseen osallistuu muun muassa kongressin jäseniä ja talouselämän eliittiä. Tänä vuonna paikalla oli 3 600 ihmistä.

Lähteet: AP