Pohjoisen sote nytkähti liikkeelle

Koko Pohjoisen Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa järjestävän kuntayhtymän valmistelu on käynnistynyt. 64 kuntaa ja alan viranomaisia edustanut sote-kuntakokous on perustanut suurhanketta valmistelevat työryhmät.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Pohjois-Suomen uutta sote-aluetta valmisteltiin torstaina Oulun Madenojansalissa.
Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun Madetojansalin sote-kuntakokous sujui täysin valmisteltujen nuottien mukaan. Vaikka sote-lait eivät vielä ole läpäisseet eduskuntaa, ja ensimmäisenä ne voivat tyssätä perustuslakivaliokuntaan, Pohjois-Suomi etenee tavoiteaikataulussa.

Torstaina noin 200 päättäjää muun muassa 64 kunnasta valtuutti yksimielisesti parikymmenhenkisen poliittisen ohjausryhmän käynnistämään valmistelutyöt toukokuussa järjestettävää varsinaista ensimmäistä edustajainkokousta varten.

Ohjausryhmän kutsuu koolle Pohjois-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtaja Timo Korhonen (kesk.). Edustajat siihen nimetään helmikuun loppuun mennessä.

Torstaiseen pohjaesitykseen tehtiin lopulta vain yksi varsinainen lisäys: Saamelaiskäräjät saavat sovitun peruskokoonpanon päälle oman edustajansa ohjausryhmään. Ohjausryhmän käytännön työkaluna toimii noin 30 virkamiespohjaisen asiantuntijan johtoryhmä.

Rahoitusmalli yhä täysin auki

Yleiskeskustelussa suurinta huolta kannettiin pienten kuntien ja syrjäseutujen palveluista ja vielä auki olevasta rahoitusmallista. Sote-lakien pohjaesitys ei Pohjois-Suomelle kelpaa. Esimerkiksi Oulu on arvioinut, että joutuisi maksamaan tulevaan sote-pottiin nykyiseen verrattuna jopa 50 miljoonaa euroa lisää.

– Se on liian paljon!, huudahtaa Oulun apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo, joka toisaalta toivoo, että korjattuna laki etenisi nopeasti ja saisi siunauksen jo nykyiseltä eduskunnalta.

Suuria rahallisia menettäjiä olisivat myös monet lapsiperheiden kansoittamat Oulun kehyskunnat, kuten tehokkaasti sote-palvelunsa järjestänyt Liminka.

– Puolangan kunta olisi hyötyjien puolella, mutta nythän on ilmeisesti olemassa jokseenkin yksimielisyys siitä, että tällaisena rahoitusjärjestelmä ei tule toteutumaan, rauhoittelee Puolangan kunnanjohtaja Seppo Rajala.

Sote-lait eivät vielä ole valmiita

Mikäli istuva hallitus saa sote-lait läpi istuvassa eduskunnassa, pohjoinen järjestäjä-sotealue muodostuu Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnista, joiden alueella on viisi sairaanhoitopiiriä. Suomen uusien sote-alueiden toiminta käynnistyisi silloin jo vuoden 2017 alussa.

Järjestäjä-soten ohella kiireellisesti valmisteltaviin asioihin liittyvät myös palveluja tuottavien sote-alueiden perustamiset. Niiden ennakoidaan pohjautuvan nykysiiin sairaanhoitopiireihin.