Hyppää sisältöön

Ukrainan pääministeri: "Taistelemme Venäjän joukkoja, emme pelkkiä kapinallisia vastaan"

Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin mukaan Venäjän rooli Itä-Ukrainan konfliktissa on kristallinkirkas. Jatsenjuk lupasi lainata Venäjän presidentille Vladimir Putinille silmälasinsa, mikäli se helpottaisi Itä-Ukrainan tilanteen tulkitsemista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjukin. Kuva: Reuters-TV

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk syytti Kiovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Itä-Ukrainan konfliktista. Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn tavannut Jatsenjuk sanoi jälleen, että Ukrainalla on vahvoja todisteita Venäjän joukkojen läsnäolosta Itä-Ukrainassa.

– Taistelemme venäläisiä joukkoja vastaan, emme pelkkiä kapinallisia vastaan, Jatsenjuk totesi.

Jatsenjukin mukaan on kristallinkirkasta, että Venäjä osallistuu Itä-Ukrainan konfliktiin. Hän sanoo, että joukot toimivat presidentti Vladimir Putinin käskystä.

Aiemmin John Kerry esitti Jatsenjukille kysymyksen:

– Onko totta mitä Kreml väittää, ettei Venäjän joukkoja ole Itä-Ukrainassa? 

– Ainoa maa joka kieltää venäläisten joukkojen läsnäolon on Venäjä, ja henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putin, Jatsenjuk vastasi. 

Ukrainan pääministeri painotti Ukrainan alueen koskemattomuutta.

– Ukraina ei neuvottele rauhansuunnitelmasta, jossa Ukrainan alueellinen koskemattomuus olisi kyseenalainen.

Jatsenjuk vaati Venäjää noudattamaan Minskissä viime syksynä sovittua rauhansuunnitelmaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että kansainvälinen yhteisö tukee yhtenä rintamana Ukrainaa. Kerry vaati Venäjää ponnistelemaan rauhan saavuttamiseksi.

Kerry sanoi Yhdysvaltojen tukevan Ranskan ja Saksan johtajien neuvottelupyrkimyksiä. Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel saapuivat torstai-iltana Kiovaan etsimään ratkaisuja.

Kerryn mukaan Yhdysvallat päättää pian  alkaako se tukea Ukrainaa aseellisesti.